JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjendiser i voks og forheksete rockere og soldater

Vi har vært på musikaler i Londons West End og Operapassasjen i Oslo, men ingenting er som show på Broadway i New York (NYC). Skal du ha billetter samme dag, må du stå i kø. På Madame Tussaud, derimot, sklir du rett inn med pressekort.

nina.hanssen@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Som tidligere nevnt – alt er større i USA enn noe annet sted i verden. Også Madame Tussaud, som ligger i gangavstand fra Times Square, er langt større enn tilsvarende museer i London og København. Det er over 2000 voksfigurer i NYCs Tussaud. Sist ankommet er Barack Obama, Ninas favoritt ved siden av Nelson Mandela.

Supermenn

Vi starter vår vandring i øverste etasje og jobber oss nedover. Amerikanske politikere og kjendiser er i klart flertall. Ikke bare Barack Obama, Woody Allen, Malcolm X og Louis Armstrong, men utallige presidenter, rockemusikere, skuespillere, sportsikoner og andre supermenn. Og en og annen europeer. Og the evil himself: Fidel Castro, en dårlig kopi – antagelig gjort med viten og vilje. But where is Osama Bin Laden? His is not there. Yet.

Born in the USA

Jan-Erik stopper ved noen av sine helter. Blant et selebert utvalg størrelser som Bob Marley og Albert Einstein, gutta med hårsveisen. Etter Elvis, Beatles, Springsteen, Janis Joplin og Jimi Hendrix, slentrer vi videre oppover Broadway. I gata møter Nina Bjørn og Lillian, to kjente springsteenfans fra hjembygda Hommelvik. De har nettopp sluppet ut fra Madison Square Garden hvor helten har holdt to konserter. Blant annet spilte han hele The River-albumet. Bjørn var mer enn blank i øynene. Han har sett Bruce 57 ganger nå. All over the world. Denne gangen kostet han på seg en tur til hjembygda til Bruce også. Som kjent: Springsteen is born in the USA.

Forhekset

Apropos musikk, det hotteste på Broadway nå er musikalene Wicked og Jersey Boys. Men det fins ingen billigbilletter til disse showene på ”half-prize-ticket-boot” på Times Square denne dagen. Her har de nemlig et eget køsystem for returnerte billetter. Klokka 10 kan vi skaffe oss billetter til formiddagsshowene, og klokka 15 starter salget av kveldsshowene.

Friends

Vi bestemte oss for å prøve Wicked med Idina Menzel og Kristin Chenoweth i de to bærende rollene. Det er allerede en lang kø utenfor Gershwin Teateret. Vi kommer dit flere timer før showet starter og trodde vi var tidlig ute. Jan-Erik står i kø for å delta i trekningen om 13 billetter til 26 dollar. I billettluka inne koster de 301 dollar (nesten 1800 kroner), som er fullpris, men hvis vi er villige til å stå i kø flere timer, kan vi få billetter til halv pris. Nina står der og får minst fire nye venner.

Plastvin

Etter 3 timer har vi billettene i lomma. Føttene verker, og vi rekker ei flaske hvitvin i plastkopper på et McDonaldlignende sted like ved verdens største veikryss, Times Square. Deretter får vi servert en fantastisk fargerik forestilling om den grønne Elphaba, hennes forhold til Glinda og møtene med trollmannen fra Oz. Vi lener oss bakover og nyter forrykende sceneskifter, fantastisk musikk og skuespillerprestasjoner i verdensklasse – men andre ord varer du aldri får kjøpt på McDonalds.

Rock around the clock

Dagen etter står vi igjen i billettluka på Times Square og får kapret billetter til ”Rock of Ages” http://www.rockofagesmusical.com/broadway.php på Brooks Atkinson Theatre Historien er tynn. Vi får to og en halv time med 80-tallsrock. Publikum skrur seg mer og mer opp, engangslighterne trekkes hyppig opp av lomma og ølet flyter. Godt er ølet også. Song and dance are not forbidden! Heller ikke blant publikum. Om det er rocken eller ølet som skaper beruselsen, får vi diskutere en annen dag.

Voted for McCain

I en bar etterpå dukker det opp en ung uniformert soldat, nylig hjemkommet fra Afghanistan. Han vervet seg, som så mange andre unge, amerikanske smågutter, etter 11. september 2001. Nina suger tak i ham.

- Hvem er fienden? spør hun.

- The terrorists. Al Quaida, svarer han kjapt.

- Where are they?

- In Afghanistan and everywhere. I will fight for my country.

Nina skifter tema og spør om han stemte på Obama.

- No, i voted for McCain, of course. He is simply the best, but I also like Bush, sier han. Og legger til at Irak is out now.

It’s time to go home.

Annonse

Flere saker

Annonse