JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lofoten-slaget står neste høst

Ap-sekretær Raymond Johansen gjør det klart at slaget om oljeåpning av Lofoten og Vesterålen vil stå neste høst.

Raymond Johansen forklarer nå hvordan han tolker den nye politiske plattformen i Soria Moria på dette punktet.

– Når forvaltningsplanen legges fram i 2010 skal vi ta stilling til om det skal igangsettes en konsekvensutredning eller om det blir for risikofylt slik at oljevirksomhet her må legges på is, sier Ap-sekretær Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I Soria Moria 2 står det to litt motstridende setninger om eventuell oljevirksomhet i nord. Her heter det at regjeringen ikke vil «åpne for petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen (Nordland 6, 7 og Troms 2) i denne stortingsperioden.

Regjeringen vil ta stilling til hvorvidt det skal gjennomføres en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet «i forbindelse med» revideringen av forvaltningsplanen i 2010. Denne planen vil ventelig komme sent på høsten neste år.

Klart ønske

Raymond Johansen mener den første setningen setter bom for å starte konkret aktivitet i form av oljeleting, mens den andre setningen gir åpning for å starte prosessen.

– Hvis man sier at man iverksetter en konsekvensutredning for å finne ut mer, så ligger det her en intensjon og et ønske om å starte oljevirksomhet, sier Johansen.

Men Ap-sekretæren skynder seg med å legge til at det ikke alltid har vært automatikk i en slik framgangsmåte.

– I Skagerrak og på deler av Haltenbanken stoppet man letevirksomhet etter konsekvensutredningen. Så det er ikke automatikk at en konsekvensutredning betyr oppstart.

– Men det første nå er å vente på forvaltningsplanen i 2010, presiserer Johansen.

Mer kunnskap

Informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening (OLF) advarer mot å si nei til en konsekvensutredning.

– Det mest dramatiske vil være å si endelig nei til konsekvensutredning i 2010. En konsekvensutredning vil gi mer kunnskap om fordelene og risikoen ved petroleumsaktivitet i disse områdene, sier Aanes.

– Etter en konsekvensutredning må politikerne ta stilling til eventuell leteboring. Men politikerne har også flere muligheter til å definere hvilken aktivitet man ønsker i disse områdene eller eventuelt stanse petroleumsaktivitet, sier oljeindustriens talsmann.

Ikke åpning

– OLF deler Johansens syn om at en konsekvensutredning ikke er det samme som åpning, samtidig mener vi at en konsekvensutredning vil vise at tiden er moden for petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Aanes.

Nestleder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom er uenig med OLF.

– Hvis regjeringen starter med konsekvensutredning så starter man i realiteten en åpningsprosess. Slaget om Lofoten og Vesterålen står altså neste høst, sier Elvevold. (ANB)

Annonse
Annonse