JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil oljebore ved Svalbard

Oljeindustrien sikler etter å utforske den nordlige delen av Barentshavet, helt opp mot Svalbard.

– Jeg savner et fokus på Barentshavet nord i den politiske debatten. Her bør myndighetene starte et arbeid med sikte på å åpne området for oljevirksomhet på sikt, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Da OLF torsdag la fram sin konjunkturrapport, gjorde Vold det helt klart at oljeindustrien nå mener det haster med å komme i gang i de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men overfor ANB poengterer oljeindustrisjefen at det også er muligheter i Barentshavet.

– Barentshavet sør er ikke noe modent område, men det har likevel vist seg å ha høy risiko. Det må vi bare konstatere, sier Vold og mener det derfor er viktig å rette blikket enda lenger nord.

Sitter på data

– Er det noen spesielle områder i det nordlige Barentshavet du ser for deg som spesielt attraktive?

– Nei, for vi kjenner jo ikke området. Derfor må mulige olje- og gassressurser kartlegges. Oljedirektoratet har gjort vitenskapelige boringer der oppe, men de sitter på sine data. De kan ha gode grunner for å gjøre det. Men det må likevel tilrettelegges slik at næringen blir kjent med de dataene som foreligger. Ut fra vanlig norsk modell må vi kartlegge hva som finnes av olje- og gassforekomster i Barentshavet nord.

– Betyr det oljeleting helt opp mot Svalbard?

– Ja, det gjør det. Men det burde ikke være noe problem, sier Vold.

– Hvis man tenker på det store strategiske bildet i nordområdene, så er det klart at USA, Canada, Grønland, Danmark, Island og Russland alle ser mot nord. Det må også norske myndigheter gjøre, sier Vold.

Tror på Lofoten

Men for oljeindustrien haster det altså mest med å komme i gang utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Behovet for nytt og lovende leteområder er stort. Her snakker jeg definitivt om områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Per Terje Vold.

– Lofoten og Vesterålen er en naturlig forlengelse av Norskehavet, og det dreier seg om kjent teknologi, sier Vold.

Finner for lite

OLF presenterte torsdag en fersk konjunkturrapport om utsiktene for norsk oljevirksomhet.

– Vi leter mye, men finner lite, sier OLFs sjeføkonom Bjørn Harald Martinsen og viser til at det ikke er tildelt nye leteområder på 15 år.

– Det haster med å gjøre nye, og helst større funn, dersom aktivitetsnivået og inntektsstrømmen fra norsk sokkel skal opprettholdes, sier Martinsen.

Sjeføkonomen forteller at investeringsnivået på norsk sokkel vil nå en topp på 129 milliarder kroner i år, mens nivået vil falle til under 120 milliarder de to neste årene.

Økt usikkerhet

– Usikkerheten knyttet til anslagene har økt. Prosjekter som var økonomisk robuste med en høy oljepris blir underlagt nye vurderinger når oljeprisen halveres, sier Per Terje Vold.

– Ser du for deg en åpning av Lofoten og Vesterålen i 2010?

– Nei. Det er ikke realistisk ut fra hva regjeringspartiene sier i Soria Moria 2. Men jeg håper at forvaltningsplanen holder timeplanen, og så at konsekvensutredningen kan komme umiddelbart deretter, sier Vold. OLF er lovet at forvaltningsplanen skal komme i slutten av neste år.

Vold er også glad for at regjeringen nå lover å komme med en stortingsmelding om norsk oljevirksomhet. Det er seks år siden den forrige oljemeldingen. (ANB)

Annonse
Annonse