JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ut ved første overtramp

– Lærere som mobber elever én gang skal ikke få nye sjanser, mener Mette Hanekamhaug (Frp). Hun får støtte fra Høyre.

– Det må være nulltoleranse for lærermobbing. Om en lærer blir funnet skyldig i å mobbe en elev, skal vedkommende miste retten til å være lærer – etter første gangs forseelse, sier hun til Dagsavisen.

Hanekamhaug mener det er veldig viktig at dette temaet nå er satt på dagsorden. – Det er på tide at en så uverdig situasjon som det faktisk er at en voksen mobber et barn løftes fram, sier hun.

Ikke godt nok

– Det har ikke blitt tatt nok på alvor. I dag får en lærer som mobber en muntlig advarsel, rett og slett en beskjed om å «ikke gjøre det igjen». Det er ikke godt nok. Det er heller ikke nok å gi læreren nye arbeidsoppgaver, som for eksempel en rådgiverstilling på skolen. Er man ikke skikket til å være i skolen, skal man heller ikke være der, sier hun.

– Hvordan skal du sørge for lærerens rettssikkerhet?

– Den skal selvfølgelig ivaretas, dette skal skje etter grundige undersøkelser. Ingen skal straffes fordi en enkelt elev ikke liker læreren, og bestemmer seg for å anklage han eller henne for mobbing. Men når det er etablert at en lærer mobber, må vi ta tak i situasjonen på en helt annen måte enn i dag.

Rektor har ansvar

Hanekamhaug mener et viktig punkt i kampen for en bedre skolehverdag ligger i å gi alle lærere opplæring i klasseledelse og i hvordan de skal håndtere konfliktsituasjoner.

– Frp vil ha dette inn som et obligatorisk tema på lærerutdanningen, og vi vil at dette skal være en del av en etter- og videreutdanningsplan.

Dessuten må rektorer være langt mer på vakt og mer resolutte enn i dag. Også den nye skolelederutdanningen, som begynner til høsten, må være innrettet mot å forebygge mobbing, mener hun.

– Rektor har det ytterste ansvaret for at barna ikke har en vond skolehverdag. De skal passe på at lærerne oppfører seg.

Evaluering av lærerne

Et tredje punkt Frp gjerne vil ha inn i skolen, er elevevaluering av lærerne.

– Det vil gi et godt bilde på hvilke lærere som ikke gjør en god nok jobb. Om flere elever klager på at læreren ikke gjør som han skal i forhold til elevene, vil det gi rektor en pekepinn på hvor oppmerksomheten må rettes, sier Hanekamhaug.

Hun understreker at det tross alt ikke er lærerne som er det viktigste i skolen.

– Barna må være på skolen i mange år. De må bli tatt godt vare på. Det er uverdig at så mange som 13.000 elever sier at læreren mobber dem. Det er rett og slett uakseptabelt, og noe vi må ta på fullt alvor, sier hun.

Høyre støtter forslag

Skolepolitisk talsmann Svein Harberg (H) støtter Hanekamhaugs forslag om at en lærer bør kunne få sparken etter første overtramp. Han understreker at mobbingen må være dokumentert.

– En lærer som mobber elever er en slik misbruk av posisjon at det må få alvorlige konsekvenser. Disse lærerne må finne seg noe annet å gjøre, sier Harberg. (ANB)

Annonse
Annonse