JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialt og grønnere budsjett

Kristelig Folkeparti er klar med sitt alternative statsbudsjett.

Fredag ble det alternative budsjettet presentert. Barns oppvekstvilkår, fattigdom hjemme og ute og overgang til grønne skatter og avgifter er viktige elementer.

Partiet legger opp til å bruke 50 millioner kroner færre oljekroner enn regjeringen. Det blir omprioritert om lag 9 milliarder kroner sammenlignet med det rødgrønne budsjettforslaget.

Partileder Dagfinn Høybråten mener det er små muligheter for å få støtte fra regjeringspartiene for forslagene, selv om han tror at krefter i regjeringspartiene kunne tenke seg å stemme for flere av dem.

– Jeg tror regjeringen strever så mye internt at det blir vanskelig å inkludere flere i budsjettprosessen, sier Høybråten

Vil presse regjeringen

Høybråten sier at KrF vil forsøke å presse regjeringen til mer effektive tiltak mot fattigdom. Han mener det er uredelig av regjeringen å skryte av vekst i bistandsbudsjettet når 8 prosent av budsjettet går til flyktning- og asyltiltak i Norge.

KrF forslår ellers økte sosialhjelpssatser og lavere egenandeler for helsetjenester for lavlønte.

Partier vil øke kontantstøtten noe, men vil samtidig innføre inntektsgradert foreldrebetaling i barnehager og SFO i stedet for lav makspris for alle.

U-hjelpen vil KrF øke fra 1,0 til 1,11 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI)

Skatter og avgifter

KrF vil ha en vridning av skatte- og avgiftsopplegget som stimulerer til mer miljøvennlig og bærekraftig forbruk og livsstil.

Økte avgifter på elektrisk kraft, drivstoff, fyringsolje, plastposer, flyreiser og biler med høyt utslipp veksles inn i lavere avgifter på elbiler og plug-in-hybridbiler på 30.000 kroner, fritak for autodieselavgift, fjerning av forbrenningsavgiften på avfall og økt satsing på fornybar energi.

Når det gjelder tiltak for næringslivet, foreslås det blant annet økte avskrivningssatser på maskiner og utstyr og halvert arbeidsgiveravgift for lærlinger. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse