JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i alle landets fengsler

I to timer fredag var det streik i alle landets fengsler. De ansatte gikk til politisk streik mot regjeringens budsjettforslag for 2010.

– Regjeringen sultefôrer kriminalomsorgen. Fengslene og friomsorgen er underbemannet og underfinansiert, sier leder Geir Bjørkli i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund.

Ansatte i landets 50 fengsler la ned arbeidet mellom klokken 12 og 14 fredag.

– Det har vært full oppslutning om streiken, sier Bjørkli til NTB.

De innsatte satt innelåst på cellene sine mens streiken varte.

Store forventninger

Bjørkli sier at forventningene til budsjettet for neste år var store.

– Vi hadde grunn til å ha store forventninger på grunn av det regjeringen har uttalt om hva de vil med kriminalomsorgen. Men budsjettet for 2010 viser at det blir med fagre ord og løfter, sier Bjørkli.

Han viser til at mange fengsler har store problemer med å få budsjettene til å rekke til.

– Ved flere fengsler er det innkjøps- og ansettelsestopp. Noen av fengslene er i økonomisk krise. Dette er veldig alvorlig, sier Bjørkli.

Færre studenter

Forbundslederen viser også til at hver fjerde ansatte i fengslene er en ufaglært student eller vikar.

– Vi mener at opptaket av nye studenter må økes til 250, mens i budsjettforslaget skjæres tallet ned fra 200 til 150. Det er helt katastrofalt, sier Bjørkli.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet viser til at det de siste årene har vært ekstraordinært høye opptak av aspiranter, og at tallet nå er justert ned.

– Vi vurderer dette tallet hele tiden, sier Pedersen. Han viser til at mens tallet på aspiranter var 100 i 2005, ble det økt til 200 i 2006 og 2007, og videre opp til 250 i 2008.

– Satsingsområde

At kriminalomsorgen er sultefôret, er Pedersen dypt uenig i.

– Kriminalomsorgen har vært et satsingsområde de siste årene. Bevilgningene til denne sektoren er økt med 1,6 milliarder kroner fra 2006 til 2009. Så det å hevde at kriminalomsorgen er sultefôret blir feil, sier statssekretæren.

Han mener også at det er feil å påstå at hver fjerde ansatte i fengslene er ufaglærte.

– Vi er ikke enige om dette tallet. Ufaglært betyr i denne sammenhengen ikke-fengselsutdanning. Tallet omfatter folk med høyskoleutdanning, sier Pedersen.

Han sier at det nå skal foretas en kartlegging av bemanningssituasjonen i fengslene.

– Det er ingen tvil om at de ansatte i fengslene har en anstrengende hverdag. Fengslene er smekkfulle om dagen, og de fengselsansatte gjør en formidabel innsats, sier Terje Moland Pedersen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse