JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Thriller om politisk dårskap

Åslaug Haga tar det med stor ro at noen synes at statsministeren hun skriver om minner veldig om statsminister Jens Stoltenberg.

– Det tror jeg også Jens tar med knusende ro, sier Haga til NTB.

Statsministeren i Åslaug Hagas bok « I de innerste sirkler», heter Carl-Otto Hedenstad og er regjeringssjef i en firepartiregjering der også KrF deltar i tillegg til dagens regjeringspartier.

Hedenstad preges av den største uvilje mot å markedsføre noe som muligens kan bli oppfattet som et oppgjør med fortiden. Det kunne lett bli forstått som en ny dramatisk kurs egnet til å støte velgergrupper og skaffe regjering og regjeringspartier fiender. Forfatteren lar statsminister Hedenstad sammenfatte sin politiske filosofi med følgende replikk: «Det som betyr noe for folk er lommeboken. Så lenge folk tror at vi bidrar til at de får mer penger i pungen, er alle lykkelige.»

Snert og humor

Haga kommenterer statsministerens beslutningsvegring med snert og humor: «Som en hyllest til unnfallenheten holdt han møtet gående»

Og i observasjonen av detaljer viser forfatteren at den som holder møter gående for å utsette beslutninger, lett kan bli merket av sin legning i det ytre: «Slipset hans var slitt på tvers i de mange møter mot bordkanten»

– Nei, jeg er ikke redd for at leserne skal tro at Hedenstad er Stoltenberg. Min statsminister er ikke reell. Han er skrudd sammen for å stå i kontrast til de tre andre sentrale aktørene i regjeringen Hedenstad. Hedenstad er en gjennomført drittsekk, en person som er en helt annen i offentligheten enn privat, sier Haga til NTB.

– Maktens beruselse

Som i Stoltenbergs første rød-grønne regjering, sitter SV med finansministeren også i regjeringen Hedenstad. Victor Franck heter han, og forfatteren bruker den samme Victors utvikling i klesveien for å anskueliggjøre maktens beruselse. Da Victor tiltrådte som finansminister hadde han to dresser av kordfløyel. Sjelden brukte han annet enn T-skjorte inni dressjakkene. Men så, plutselig, dukker han opp i skjorter, som stadig oftere er hvite. Han begynner å gå med slips og i dresser som ser ut til å stamme fra Dressmann.

Men så, etter en tur til London, kommer den virkelige store dressrevolusjonen. Victor Franck returnerer da med en elegant John Philips-dress, som han syns er tilstrekkelig radikal, siden Yasser Arafat i sin tid brukte samme merke. Etter hvert inkluderer finansministerens garderobe også Armani- og Brooks Brothers-dresser. Han likte å gjøre litt stas på seg selv, Victor, skriver forfatteren.

– Det som særpreger Victor i starten, er at han er beruset av sin egen makt og innflytelse, forklarer Haga. Hun avviser overfor NTB at Victor Franck er skapt etter levende modell.

– Politikkens dårskap

Som i all satire er det også mye alvor i Hagas thriller. Forfatteren forteller at det også har vært hennes ambisjon å si noe om det å ha makt og om farene knyttet til politikkens dårskap, det vil si faren for å bli beruset av maktfølelse.

– Victor Franck er i startet beruset av egen makt, sier Haga, som for øvrig røper at statsrådene omtaler Finansdepartementet som «mausoleet - fornuftens og de gode ideers gravkammer»

Haga avviser overfor NTB at Victor Franck er skapt etter levende modell, men bekrefter at arbeidet med boken har gitt mersmak og at hun allerede er i gang med et nytt bokprosjekt. Også det blir en thriller, men persongalleriet vil være nytt.

– Det er nok av levende modeller å bruke der ute, sier hun med glimt i øyet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse