JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer mobbing med de rødgrønne

Mobbingen i den norske skolen har økt med rundt ti prosent i året hvert år siden 1995.

Unntaket var under Bondevik 2-regjeringen.

I perioden 2001 til 2004, gikk mobbingen ned med 30 prosent. Perioden sammenfaller med Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Bondevik selv tviler ikke på at nedgangen skyldes blant annet hans innsats i kampen mot mobbing.

– Vi holdt fokus på temaet - hele tida. Det er nok det viktigste grepet vår regjering gjorde for å få bukt med mobbingen i det norske samfunnet, sier Bondevik.

Nullvisjon

Dagsavisen har den siste uka fokusert på mobbing i skolen. Opptil 50.000 barn mobbes ukentlig i skolen. Fortvilte foreldre har startet kampanjen «Stopp mobbingen!», hvor de blant annet kartlegger og publiserer på internett hvilke skoler som ifølge kampanjen ikke gjør nok i kampen mot mobbing.

Kjell Magne Bondevik mener kampen mot mobbing igjen må løftes fram.

– Dypest sett handler det om menneskeverdet. Å mobbe et barn er en krenkelse av menneskeverdet, og mobbing kan gi varige sår i unge sinn. Derfor er det så viktig at vi tar denne kampen.

Bondevik selv hadde en nullvisjon i kampen mot mobbing.

– Det må man ha - det går ikke an å kjempe for at mobbingen bare skal ramme 5 prosent av de unge, eller 10. En nullvisjon betyr ikke at man tror at mobbingen vil forsvinne helt, men at man slåss for nulltoleranse mot mobbing, sier han.

Må ta debatten

Bondevik gir gjerne Kristin Halvorsen suksessoppskriften mot mobbing:

– Det viktigste er at saken er på dagsorden, slik at alle - i hele skolesystemet - kjenner det politiske trykket ovenfra. Og det nytter ikke med skippertak. Trykket må ligge der hele tida.

I det utsagnet ligger det kritikk av den forrige rødgrønne regjeringen, som fornyet Bondeviks «manifest mot mobbing» i vinter. Fokuset var ikke konstant nok, mener Bondevik.

Det hviler også et ansvar på hver enkelt skole, sier han. Hver klasse bør sette ned egne kjøreregler for oppførsel, som helst bør henge synlig i klasserommet. Det vil gjøre det lettere å si fra når man føler seg krenket, ifølge Bondevik.

Videre vil Bondevik drøfte et ombud på fylkesnivå som en mulig løsning.

Og drøfting er viktig. Bondevik råder Halvorsen om å sette seg ned med alle relevante aktører - som KS, lærerne, foreldre, elevorganisasjoner, Barneombudet - for å diskutere hvordan kampen mot mobbing kan få fornyet kraft.

Et slikt forum bør også kunne diskutere utspillet til Frps Mette Hanekamhaug, som i Dagsavisen i går tok til orde for at lærere som beviselig har mobbet, skal miste retten til å undervise umiddelbart - etter at Dagsavisen har skrevet at 13.000 elever mobbes av læreren sin.

– Jeg tror ikke det er veien å gå, men jeg vil ikke avvise forslaget. Mange forslag, også dette, må diskuteres av de berørte partene, sier Bondevik.

Halvorsen lover innsats

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar Bondevik på ordet. Hun har vært i samtaler med de relevante miljøer, og vil fortsette dialogen. Neste år blir det full fokus på mobbing, og på det helhetlige læringsmiljøet i skolen, lover hun.

– Vi lanserer en ny, helhetlig satsning på læringsmiljøet i skolen 4. desember. I 2010 skal vi føre tilsyn med alle skoler i forhold til Opplæringsloven, sier hun.

Halvorsen vil også følge opp rektorer, for å se om de tar tak der det kreves, og om de bruker antimobbeprogram. Hun høres ikke ulik Bondevik ut når hun sier:

– Det må jobbes systematisk med dette, over tid. Jeg tror det er viktig at jeg i min rolle er tydelig og får mobbeproblematikken ut i offentligheten.

Den nye kunnskapsministeren har utarbeidet en liste med tiltak. Hun vil - utover det overfor nevnte - styrke opplæring om problematikken på lærer- og skolelederutdanningen; vurdere lovverket i forhold til elevenes rettssikkerhet; sikre at skoler oppretter skolemiljøutvalg; og vurdere opprettelsen av et elevombud.

– Vi kommer til å jobbe mye med mobbing framover, lover Halvorsen. (ANB)

Annonse
Annonse