JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp plusser på helsebudsjettet

Frp bruker mindre oljepenger enn regjeringen, men har likevel funnet plass til en solid påplussing på helsebudsjettet.

kjell.werner@anb.no

– Vi har skreddersydd helsebudsjettet for å få folk raskere tilbake i jobb, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet.

Frp blar opp med 4,4 milliarder kroner ekstra til helse i sitt alternativ til neste års statsbudsjett. Det skal gi 50.000 færre pasienter i helsekø. Frp vil øremerke en milliard til kjøp av plasser i private sykehus, som har kapasitet til å redusere køen med 25.000 personer.

Mindre oljepenger

I sitt alternative 2010-budsjett legger Frp opp til å bruke 1,5 færre oljemilliarder enn regjeringen.

– Dette sier noe om hvor mye regjeringen bruker, sier Frp-leder Siv Jensen og hevder at regjeringen bare strør om seg med penger uten å ha noen plan.

Jensen mener fortsatt at den såkalte handlingsregelen for oljepengebruk er meningsløs.

– Det fremste håpet er å få en debatt om at det er mulig på bruke pengene på en annen måte, sier Jensen. Hun mener der må skilles mellom investeringer og penger brukt på forbruk. Jensen gleder seg over at økonomiprofessor og tidligere Høyre-minister Viktor D. Norman har tatt til orde for nettopp et slikt skille.

Kutter kraftig

Frp kutter med 23 milliarder, ved blant annet å redusere u-hjelpen og landbruksstøtten. På den annen side har Frp funnet plass til 18 milliarder i skattelettelser.

– Det er slik budsjettet ville ha sett ut om Frp kom til makten, sier Leirstein.

Han forteller at Frp vil gi kommunene 1,5 milliarder kroner til eldreomsorg. I tillegg skal 2,2 milliarder kroner brukes for å skaffe 3.500 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Videre lover Frp 50 milliarder til bygging av nye veier som et resultat av et infrastrukturfond på 300 milliarder kroner.

Frp lover 270 millioner til et investeringsbudsjett for politiet og vil ha en opptrappingsplan for Forsvaret på 1,5 milliarder kroner. (ANB)

Annonse
Annonse