JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seks måneders karantene

Eks-statsråd Bjarne Håkon Hanssen må vente i seks måneder før han får begynne som rådgiver i First House.

Karanteneutvalget har gitt Hanssen karantene til og med 20. april neste år.

– Jeg er glad for at Karanteneutvalget har fattet vedtak om karantene og saksforbud i tråd med det jeg selv ba om, sier tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Utvalget avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen og ved oppstart av næringsvirksomhet.

For kort tid

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener at seks måneder er altfor kort tid.

– Helt opplagt. Det er den endelige bekreftelsen på at regelverket må forandres. Det er viktig at dette blir diskutert i Stortinget. Denne ukulturen må stoppes. Vi må diskutere hvordan vi skal få mer makt tilbake til Stortinget før det bærer helt galt av sted, sier Lundteigen til NTB.

Han varsler at han vil levere en interpellasjon til Stortinget, slik at det er mulig å få til en debatt om saken.

Vil ha amerikanske regler

Flere stortingspolitikere ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vurdere å innføre strengere regler slik at hans medarbeidere ikke kan bli lobbyister så lenge han styrer landet. Dette er regler som president Barack Obama har innført for sine medarbeidere.

– Vi bør ikke nødvendigvis gjøre det like strengt som Obama, men en utvidet karantenetid kan man godt innføre. Debatten vi har hatt i det siste, har vist at dette er et vanskelig spørsmål, sier Marit Nybakk (Ap) til VG.

– Dette er også mitt prinsipielle standpunkt, sier Lundteigen.

Andre som støtter en slik ordning er parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell og Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Dersom det hadde vært slike regler i Norge, kunne verken Hanssen eller eks-stassekretærene Ketil Lindseth (Ap) og Jan Erik Larsen (Ap) startet i selskapet før Stoltenberg hadde gått av.

Interessekonflikt

Utvalget slår fast at en overgang til privat næringsvirksomhet, hvor blant annet helsesektoren er et av saksfeltene, innebærer at det foreligger en konkret forbindelse mellom Hanssens tidligere ansvarsområder og interessene til First House AS.

– Når Hanssen skal arbeide som rådgiver i et selskap som kan omfatte disse saksfeltene, foreligger det videre særlige forhold som kan være egnet til å svekke tilliten til forvaltningen generelt dersom Hanssen ikke ilegges karantene, heter det blant annet i begrunnelsen fra Karanteneutvalget.

Forbudt

Karantenen betyr at det er kontaktforbud mellom Hanssen og First House. Den eneste kontakten som tillates er kontakt av helt praktisk art nært opptil tiltredelsestidspunktet som er nødvendig for å forberede tiltredelsen.

Utvalget legger til grunn at Hanssen har overholdt informasjonsplikten.

– Det er jeg også svært fornøyd med. Jeg har lojalt fulgt regelverket og vil selvsagt etterleve utvalgets beslutning. Ut over dette har jeg ingen kommentarer til saken, sier Hanssen.

I tillegg får han saksforbud om saker knyttet til de to siste departementene han har ledet. Saksforbudet omfatter alle saker knyttet til Helse- og omsorgsdepartementets og Arbeids- og inkluderingsdepartementets konstitusjonelle ansvarsområde slik det var fram til 20. oktober 2009. Hanssen får full lønnskompensasjon i karantenetiden. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse