JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger mer olje og gass

Fortsatt olje- og gassutvinning vil være viktig i årene som kommer, mener det Internasjonale Energibyrået (IEA).

Selv om IEA mener det er nødvendig med raske og tøffe tiltak for å hindre en klimakrise, legger det også stor vekt på at det er nødvendig med mer energi i årene som kommer, og at særlig gass har en viktig rolle å spille.

Da IEA presenterte sin årsrapport «World Energy Outlook» på Statoils høstkonferanse i Oslo tirsdag, trakk sjeføkonom Fatih Birol trakk fram at 1,5 milliarder mennesker, eller 25 prosent av den totale befolkning, ikke har strøm i dag og at utsiktene fremover ikke er lyse. Antallet mennesker uten strøm er i 2030 beregnet til å være 1,3 milliarder.

Nødvendig å produsere

– I et slikt perspektiv er det nødvendig at Norge satser på olje- og gassutvinning, mener olje og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

– En slik satsning strider ikke mot en omlegging til en mer bærekraftig energisektor. Det er nødvendig å satse både på olje og gass, energieffektivisering, fornybare energikilder og CO2-håndtering, sier han.

Han får støtte fra Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

– Den norske debatten som stort sett dreier seg om å redusere utslippene av CO2, er for snever. Diskusjonen preges av at Norge er en overskuddsnasjon av energi slik at man ikke ser den alvorlig energisituasjonen andre land er oppe i, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han håper miljøbevegelsen leser rapporten fra IEA og ser den betydning globale energispørsmål har i debatten.

– Norsk olje og gass kan være en del av løsningen på klimaspørsmålene, mener Solvik-Olsen.

Han er enig i at norsk olje- og gassproduksjon kan reduseres på lang sikt, men legger vekt på at produksjonen er nødvendig for å få verden til å fungere i en langvarig overgangsperiode til andre energikilder kan overta.

Nødvendig med tøffe tiltak

Birol var klar i sin tale da han la fram rapporten: Klimakonferansen i København må fatte de tøffe vedtakene som er nødvendige for å bekjempe klimaendringene.

Birol advarte sterkt mot dagens utvikling som øker forbruket av fossil brensel. Dette vil ifølge IEA øke konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren og føre til en global oppvarming på 6 grader og til uopprettelig skader.

Finanskrisen en mulighet

Birol gjorde det klart at finanskrisen kan være med på å bremse utslippsveksten og redusere utslippene nok til å få konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren under 450 ppm (parts per million). Nås dette målet, er det 50 prosent sjanse for å unngå en global temperaturøkning på mer enn 2 grader.

Fortsetter utslippene som i dag, vil vi ved utgangen av dette århundre passere 1.000 ppm og den globale temperaturøkningen kan bli på 6 grader eller mer.

IEA understreker at det er dyrt å vente. Beregninger viser at det vil koste 500 milliarder dollar ekstra hvert år som går uten at det blir satt i verk klimatiltak. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse