JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjuvstartet lønnsoppgjøret

Finansminister Sigbjørn Johnsen ber fagbevegelsen ta hensyn til konkurranseutsatte næringer under vårens lønnsoppgjør.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Sjefen for de dårlige tider ble han kalt, finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), da han nylig var tilbake på slottstrappen etter valget.

Tirsdag holdt han en lydhør forsamling i ånde på LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol. Johnsens tema var gryende ruskevær for den norske velferdsmodellen.

Tidlig lønnsoppgjør

Johnsen understreker at han stor respekt for partene i arbeidslivet, men han kan ikke dy seg for å komme med noen råd i forkant av vårens lønnsoppgjør.

– Det blir viktig å ta hensyn til konkurranseutsatt næringsliv, mener Johnsen, og understreker at den norske konkurranseevnen er svekket gjennom en årrekke. Han ser for seg et nytt solidaritetsalternativ, og nærmest en nasjonal dugnad for velferdsmodellen i årene som kommer.

Finansministeren tegner et bilde av en virkelighet der det er store utfordringer i økonomien. Ikke minst gjelder det arbeidskraftsiden, med over en halv million mennesker i såkalt arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet.

– Hensynet til de konkurranseutsatte næringene tilsier også at vi må ha en normalisering av bruken av oljepenger, sier Johnsen, som dermed har begynt innstrammingen allerede. Utsagnet innholder en tydelig oppfordring til å holde igjen på lønnskravene i vårens oppgjør.

Den globale finanskrisen har rammet industrien hardt, med både lavere etterspørsel og fallende priser. En sterk krone vil forverre situasjonen ytterligere.

Har klart det før

– Vi fikk det til på 1990-tallet med hjelp fra fagbevegelsen, og vi kan få det til igjen, formaner Ap-statsråden.

For å bevare den norske velferdsmodellen vil Johnsen sette inn støtet på flere områder. Konkurranseevnen må bedres, og utstøtingen i arbeidslivet må reduseres. Finansministeren tror ikke vi kan bevare velferden uten å få flere ut i jobb.

– Mange unge kommer seg ikke ut i arbeidslivet. Inngangen til arbeidslivet må bli bredere og enklere.

Han inviterer også kommende pensjonister til å spørre seg om hvorvidt de kunne tenke seg å jobbe noen måneder, kanskje et år lenger.

– Arbeidslivet bærer velferden. Uten arbeidslinja mister vi grepet om velferdsmodellen, lyder Johnsens formaning. (ANB)

LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol samler hvert år flere hundre tillitsvalgte, innledere og journalister.

Betegnes gjerne som et tenkeloft for nye ideer og viktige spørsmål i tiden.

Arrangert helt siden 1950-tallet.

Mer om kartellkonferansen på www.lostat.no (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Betegnes gjerne som et tenkeloft for nye ideer og viktige spørsmål i tiden.

Arrangert helt siden 1950-tallet.

Mer om kartellkonferansen på www.lostat.no (ANB)