JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pisk og gulrot mot sykefravær

Statsminister Jens Stoltenberg vil endre sykelønnsordningen, blant annet ved å sende deler av regningen til arbeidsgiverne.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Stoltenberg hadde med seg en invitasjon egnet til heftig debatt blant partene i arbeidslivet da han onsdag var blant innlederne på LO Stats kartellkonferanse på Gol.

– Min bekymring er både at sykefraværet i Norge er på et høyt nivå, og at vi ikke har lyktes med å redusere fraværet de senere årene, som målet har vært i avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA), sier statsministeren.

10 prosent på ett år

Utgangspunktet er de siste tallene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet som viser at det trygdefinansierte sykefraværet per sysselsatt kan øke med hele 10 prosent fra 2008 til 2009.

– Jeg er bekymret for utviklingen. Både av hensyn til den enkelte og den økonomiske handlefriheten er vi nødt til å finne virkemidler som kan redusere sykefraværet, sier Stoltenberg.

På Gol luftet han nye tanker rundt sykelønnsordningen, blant annet å la arbeidsgiverne ta deler av regningen for langtidsfraværet. Men det er også snakk om kompensasjon, slik at det blir både gulrot og pisk. I tillegg kommer aktivitetskrav, for eksempel tiltak og behandlingsopplegg, for den enkelte. Stoltenberg understreker imidlertid at det fortsatt skal være full lønn under sykdom for den enkelte.

Ny avtale i mars

Den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) skal etter planen være på plass i mars, og de viktige forhandlingene skal skyte fart i januar. Det er duket for heftig debatt når det gjelder hvilke tiltak som skal få ned sykefraværet.

– I et ordinært sykefravær er det mange involverte: den sykemeldte, arbeidsgiveren, sykmelder, oftest fastlegen, og Nav. Det er i aksen mellom disse vi må finne løsningene. Jeg tror mye av svaret ligger i oppfølgingen. Alle parter må hyppig minnes på det ansvaret de har for at den enkelte skal komme raskt tilbake i jobb, sier Stoltenberg.

I Sverige er det i samarbeid med legeforeningen fastsatt normer for sykmelding ved en rekke ulike diagnoser.

– Å utarbeide slike retningslinjer er også noe vi kan vurdere. Tanken er at det fastsettes en normallengde for en sykmelding ved ulike diagnoser og hvor eventuelle avvik må gis en særskilt begrunnelse. Å vurdere om en liknende tilnærming er aktuell i Norge mener jeg vil være av stor interesse, sier Ap-lederen.

Glad for Stoltenbergs engasjement

Det var ingen Valla-takter over LO-leder Roar Flåthens reaksjon på Stoltenbergs utspill.

– Jeg vil ikke si ja eller nei til det Jens redegjorde for. Vi vil ha synspunkter på saken, arbeidsgiversiden vil ha det, og vi skal ha en god prosess. Men at Jens engasjerer seg selv i saken er veldig positivt, sa Flåthen til lett humring fra salen.

Flåthen setter sin lit til at et godt samarbeid mellom regjering, NHO og LO skal løse utfordringene som kommer rundt sykelønnsordningen.

– Vi må ha litt is i magen også når det gjelder tallene for sykefraværet. Hvis du harker litt, så må du jo være hjemme i syv dager, og slikt gir jo uttelling. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse