JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO frykter for småbedriftene

NHO-sjefen avviser Jens Stoltenbergs modell for å få bukt med sykefraværet, men han avviser at dette er en krigserklæring.

kjell.werner@anb.no

– Hvis eksempelet arbeidsgiveravgift skulle være det som leggs til grunn, så kan det knekke småbedrifter, sier NHO-sjef John G. Bernander til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Justering i arbeidsgiveravgift fungerer på Finansdepartementets mange store regneark, men det fungerer ikke hvis du er en liten bedrift med tre eller fem ansatte. Da blir belastningene slik at det faktisk kan knekke bedriften, sier NHO-sjefen.

Med på dialog

– Men vi er invitert til en dialog for å se på ulike modeller innenfor en ramme som ikke sender en økt samlet regning til arbeidsgiversiden, skynder Bernander med å legge til.

På LO Stats kartellkonferanse onsdag kom Jens Stoltenberg med et eksempel på hvordan bedriftene kan bidra til lavere sykefravær. Statsministerens modell går på at bedriftene skal betale mer av langtidsfraværet, men på den annen side skal arbeidsgiveravgiften settes ned slik at den samlede regningen på arbeidsgiverne ikke øker.

Andre modeller

Men NHO-sjefen ser alternative modeller som er bedre enn den statsministeren skisserer, men han vil ikke røpe hvilken modell NHO foretrekker.

– Det finnes ulike modeller å fordele betalingen på. Dette skal vi drøfte for å se om det er grunnlag for å inngå en ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Men det eksempelet som Stoltenberg vil altså fungere dårlig, sier Bernander.

Ingen krig

– Så det var altså ingen krigserklæring statsministeren kom med på Gol?

– Nei, krigserklæringen har han lagt bort, sier Bernander og sikter til bråket rundt sykelønnsavtalen for fire år siden.

– Hva synes NHO om Stoltenbergs forslag om nye sykelønnsskjemaer?

– Det er punkter som vi er enige om. Men vi må få en portvaktordning som fungerer mer effektivt enn dagens system, sier han.

Felles dokument

– Det er et felles dokument som ligger til grunn for de drøftelsene som vi skal i gang med, sier Bernander.

NHO-sjefen peker på at det arbeidsrelaterte sykefraværet bare utgjør mellom 20 og 40 prosent av det samlede sykefraværet.

– Dermed bør det være åpenbart at arbeidsgiversiden ikke kan bære de økte belastningene, sier Bernander.

Arbeidsgiverne står i dag for 19 milliarder av de sykelønnsbelastningene, men det sykelønnsbaserte fraværet over statsbudsjettet beløper seg til litt over 30 milliarder kroner. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse