JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sukrer biodiesel-pillen

140 millioner kroner til utvikling av miljøvennlig energi og teknologi skal gjøre avgiften på biodiesel lettere å svelge.

– Vi etablerer en egen tilskuddsordning på 140 millioner kroner som skal bidra blant annet til utvikling av mer miljøvennlig biodrivstoff basert på norsk trevirke, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Regjeringen foreslo i utgangspunktet å gjøre 100 millioner kroner tilgjengelig for bedrifter som jobber med utvikling av teknologi for fornybar energi - som andre generasjons biodrivstoff basert på norsk trevirke. I forslaget til statsbudsjett for neste år, lå også den omstridte avgiften på dagens første generasjon biodiesel.

Gir 40 millioner ekstra

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) talte til LO Stats kartellkonferanse på Gol onsdag, sa han at regjeringen nå øker denne potten til 140 millioner kroner over statsbudsjettet for neste år.

– Det er få land som satser mer på bioenergi enn Norge. Og vi er et av de få landene i verden som får påbud om iblanding av 2,5 prosent biodrivstoff i bensin og diesel, sier Stoltenberg.

Han mener folk vil innse at det er viktigere å satse på neste generasjons biodrivstoff enn å subsidiere dagens første generasjon. Trolig kommer iblandingspåbudet til å økes til 5 prosent og høyere på lengre sikt.

Flengende kritikk

Regjeringen generelt, og Arbeiderpartiet spesielt, har fått flengende kritikk for forslaget om å oppheve fritaket for avgift på biodiesel. En samlet politisk opposisjon er i harnisk over grepet, miljøbevegelsen er uforstående og selv blant Stoltenbergs egne partifeller har man problemer med å forstå hvorfor man legger avgift på et tilsynelatende miljøvennlig alternativ.

– Jeg tror mange innser hvor viktig det er å satse på en type biodrivstoff som er miljøvennlig. Det er sterk tvil om hvor miljøvennlig dagens første generasjons biodrivstoff er, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse