JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber oljebønn for industrien

Kjell Bjørndalen frykter for leverandørindustrien hvis ikke Lofoten og Vesterålen åpnes for oljeindustrien.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Som leder av Fellesforbundet inntil for to år siden var Kjell Bjørndalen blant de aller mektigste i fagbevegelsen og norsk samfunnsliv. På LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol er han åpenbart en stemme det fortsatt lyttes til.

Nå advarer Bjørndalen mot brems i oljeutvinningen på vegne av titusener av ansatte i leverandørindustrien. Han frykter for bortfall av både kompetanse og arbeidsplasser i stort format.

– Svært viktig

– Det er klart at Lofoten og Vesterålen isolert sett er svært viktig for leverandørindustrien, selv om jeg ser at det ikke blir aktivitet i denne stortingsperioden, sier Bjørndalen nærmest oppgitt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Og selv om Bjørndalen er styremedlem i Statoil, kommer han til Gol kun på vegne av seg selv og kattungen, som han uttrykker det.

I 2007 var det om lag 85.000 årsverk direkte knyttet til leveranser til olje- og gassvirksomheten. Bjørndalen mener at minst en kvart million arbeidsplasser kan knyttes til virksomheten på og rundt norsk sokkel.

– For hvert år som går uten ny aktivitet sakker Norge akterut teknologisk. Vi må heller ikke glemme at mye av teknologien sitter mellom ørene på de som jobber med dette, formaner Bjørndalen.

– Ingen solnedgang

Han er av den oppfatning at det må til bred satsing på fornybar og miljøvennlig energi, men at det ikke trenger å gå ut over tildelingstempoet på sokkelen. Som andre ledende stemmer i Arbeiderpartiet og oljebransjen mener han også at norsk fossil energi uansett er mer miljøvennlig enn kullkraft og oljevirksomhet i andre land.

– Verdens behov for olje og gass forsvinner ikke på flere tiår ennå. Dette trenger ikke å være en næring i solnedgang. Vi kan produsere i mange år framover, men kunnskapen må beholdes og videreutvikles gjennom aktivitet. Du kan ikke putte teknologien i en møllpose og ta den fram igjen senere, mener Bjørndalen.

– Vi kan ikke miste industrien. Og glem ikke at offentlig sektor er like avhengig av olje og gass som privat sektor, avrunder Bjørndalen. (ANB)

LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol samler hvert år flere hundre tillitsvalgte, innledere og journalister.

Konferansen betegnes gjerne som et tenkeloft for nye ideer og viktige spørsmål i tiden. Kartellkonferansen har vært arrangert helt siden 1950-tallet.

Les mer om kartellkonferansen på www.lostat.no. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Konferansen betegnes gjerne som et tenkeloft for nye ideer og viktige spørsmål i tiden. Kartellkonferansen har vært arrangert helt siden 1950-tallet.

Les mer om kartellkonferansen på www.lostat.no. (ANB)