JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere konkurser

Konkurstallene gjorde et byks i juni. I første halvår ble det registrert 1.618 konkurser - 122 flere enn i fjor, viser beregninger fra analyseselskapet Experian, tidligere CreditInform.

– Utviklingen de siste månedene kan tyde på mer usikkerhet, i hvert fall i deler av næringslivet, skriver markedssjef selskapets Hanne Broen i en pressemelding.

Utleiebedrifter

Blant de store bransjene er det størst konkursøkning innen utleievirksomhet, eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting. 338 bedrifter i disse bransjene gikk konkurs første halvår, mot 260 i fjor - en økning på hele 30 prosent.

Eiendom til besvær

– Usikkerheten i boligmarkedet har nok ført til at flere innen eiendomsvirksomhet har måttet legge inn årene. Problemene kan knyttes til renteøkninger og byggeprosjekter som har bommet på markedet, skriver Broen videre.

Økende igjen i hotell og restaurant

Men også innen bransjer som har hatt en positiv utvikling fram til våren, kan det se ut som at noe har skjedd. Både innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen er det en svak økning igjen i konkurstallene første halvår.

– Men vi skal ikke glemme at konkurstallene totalt ikke er på et særlig høyt nivå for øyeblikket. For bare fem år siden var konkurstallene var 40 prosent høyere, sier Hanne Broen.

Lavere aktivitet?

Hun tror ikke på noe dramatisk konkursrush til høsten, selv om det ikke er usannsynlig med en økning innen flere bransjer.

– I det siste har mange bedrifter slitt med å skaffe arbeidskraft, men ettersom renteøkningene nå får sin virkning i folks privatøkonomi vil det kjøle ned aktivitetene på en rekke områder.

Men økonomien til både folk flest og flertallet av bedrifter er såpass god at de klarer seg godt de neste månedene, mener Experian.

Annonse
Annonse