JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter stor sykelønnsbelastning

Arbeidsgiverne frykter at en ny sykelønnsordning vil bli en for stor belastning for bedriftene.

Statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) utspill blant annet om å pålegge arbeidsgiverne et større ansvar for finansieringen av langtidsfraværet, fører til reaksjoner.

– Arbeidsgiverne betaler i dag langt mer enn det statsministeren legger til grunn for å endre ordningen, sier administrerende direktør i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH), Vibeke Hammer Madsen.

Hun mener at det er feil å fremstille det som om arbeidsgiverne slipper billig unna sykelønnsordningen med dagens regler.

– Koster enormt

– Sykefraværet koster enormt, både for staten og for arbeidsgiverne, sier Madsen.

Arbeidsgiverne betaler ikke for fraværet de første 16 sykedagene, men HSH-direktøren fremhever at de betaler store beløp gjennom personellkostnader samt for løsninger for å erstatte sykefraværet.

HSH har beregnet at arbeidsgivere i varehandelen hadde rundt 2,3 milliarder kroner i utgifter til lønn under sykdom i fjor. Dette er 42 prosent av sykelønnskostnadene i bransjen.

Jakt på de friske

Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter frykter at arbeidsgiverne får for stort ansvar med å få ned sykefraværet. Resultatet kan bli at mindre bedrifter ikke tør ansette folk med en sykehistorie.

– Alle er enige om at sykefraværet er problematisk, men faren for at Stoltenberg og regjeringen tror at nøkkelen ligger hos arbeidsgiver, sier administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, til NTB.

Han sier at det avgjørende for de små og mellomstore bedriftene er å få til en ordning som ikke bare har store bedrifter og offentlige institusjoner som utgangspunkt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse