JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange med sviktende arbeidsmoral

Sviktende arbeidsmoral er den viktigste årsaken til det høye sykefraværet, mener 56 prosent av arbeidsgiverne.

Dette kommer fram i en landsomfattende undersøkelse blant toppledere i bedrifter med over 50 ansatte i privat og offentlig sektor som analysebyrået Perduco har utført for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. I alt har 816 personer svart på undersøkelsen som ble avsluttet 13. november.

I undersøkelsen svarer 28 prosent at høyt sykefravær vil være den mest krevende personellutfordringen de neste tre til fem årene. De fleste, 55 prosent, ser på problemet med å rekruttere arbeidskraft som den største utfordringen.

Flest i servicenæringen

Det er bedrifter innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen som ser på sviktende arbeidsmoral som det største problemet (83 prosent). Deretter kommer bygg og anlegg (77 prosent) og transport og kommunikasjon (70 prosent).

Færrest arbeidsgivere som mener at sviktende moral er hovedårsaken, er det innen helseforetakene (33 prosent), kulturnæringen (34 prosent) og undervisningssektoren (39 prosent).

Undersøkelsen viser ellers at 29 prosent mener at manglende lederoppfølging er årsaken til at folk blir syke. 2 prosent svarer at det skyldes at kvinner er biologisk mer syke enn menn, 7 prosent at kvinner har lavere terskel enn menn til å melde seg syke, 11 prosent belastende arbeidstidsordninger, 14 prosent at de høye fraværet skyldes at kvinner er dobbeltarbeidende og 15 prosent det brutaliserte arbeidslivet.

Helseforetakene

Blant de næringene som mener at høyt sykefravær vil være det mest krevende for egen virksomhet de neste fem årene, er det flest blant helseforetakene med 56 prosent. Deretter følger helse- og sosialtjenester (46 prosent) og varehandel og hotell og restaurant (40 prosent)

Færrest som ser på sykefravær som noen utfordring, er det i kultursektoren (4 prosent), i transportsektoren (18 prosent) og innen undervisningssektoren (19 prosent).

– Dette tyder på at lederne i helsesektoren har både kriseforståelse og oppmerksomheten rettet mot problemstillingen. Samtidig har det i arbeidet med ny IA-avtale vært påpekt fra Spekter at kvinner gjennomgående, uansett bransje og sektor, har et høyere sykefravær enn menn, og at dette slår ut for de kvinnedominerende sektorer som blant annet helse- og sosialtjenester, sier Spekter i en kommentar. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse