JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik vil han få fraværet ned

Gjennom et møte mellom arbeidsministeren og partene i arbeidslivet fredag 13. november og i statsministerens tale til LO Stats kartellkonferanse på Gol onsdag 18. november har regjeringen spilt inn en rekke forslag for å få ned sykefraværet. Dette er forslagene som nå ligger på bordet:

einar.fjellvik@lomedia.no

Normert sykmelding

Ordningen ble innført i Sverige i 2007. Den går ut på at en bestemt diagnose gir rett til et visst antall sykedager. Sykmelding ut over normen krever en særskilt begrunnelse.

I Sverige har ordningen ført til at sykmeldingsperioden er halvert eller mer for mange sykdommer. Svensk LO advarer likevel sterkt mot ordningen:

– Dette er ikke veien å gå. De nye reglene sørger ikke for at folk blir friske. Det er helt urealistisk at utbrente skal greie seg uten en eneste dag sykmelding. For mange er det jo nettopp jobben som har gjort dem syke, sier svensk LOs nestleder, Ulla Lindqvist, til Dagsavisen.

Mer ansvar for arbeidsgiverne

Regjeringen har på nytt luftet et forslag om at arbeidsgiverne må ta en større del av det økonomiske ansvaret for langtidsfraværet. Et tilsvarende forslag utløste i 2006 et regelrett bikkjeslagsmål mellom regjeringen og organisasjonene i arbeidslivet, anført av daværende LO-leder Gerd-Liv Valla. Resultatet ble en ydmykende retrett for regjeringen.

Denne gangen har regjeringen sukret pillen på forhånd ved å forsikre at et slikt tiltak skal gjennomføres under «en forutsetning om budsjettnøytralitet». Det har vært antydet at arbeidsgiverne kan få kompensasjon i form av lavere arbeidsgiveravgift.

Aktivitetskrav

Statsministeren antydet i sin tale på Gol at det kan bli aktuelt å pålegge sykmeldte å møte opp daglig på arbeidsplassen, hvis det er medisinsk forsvarlig. Også obligatoriske melderutiner og krav til deltakelse på tiltak eller behandlingsopplegg ved lengre fravær er blant tiltakene som skal diskuteres.

Tettere oppfølging

Allerede i 2006 ble man enige om en del rutiner for å lage oppfølgingsplaner og gjennomføre dialogmøter med ansatte som er langtids sykmeldte. Nå vil regjeringen diskutere om disse rutinene bør skjerpes.

Fastlegen ut

Økt bruk av rådgivende leger er også et av tiltakene regjeringen vil ha vurdert. Det vil si at man vil ha utvidet adgang til å bruke andre leger enn fastlegene til å vurdere om sykmelding er berettiget.

Sykelønna fredet

I sin tale på Gol fastslo statsministeren kategorisk at han og regjeringen står fast på det som står i Soria Moria II-erklæringen: Regjeringen vil opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.

Diskuteres i vinter

Disse forslagene, sammen med en rapport fra ei arbeidsgruppe ledet av statssekretær Jan-Erik Støstad skal nå diskuteres mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, som et ledd i arbeidet med en fornyet avtale om et inkluderende arbeidsliv. Målet er å ha en ny IA-avtale klar innen 1. mars 2010.

Annonse
Annonse