JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for posten

I fagbevegelsen frykter man for en rasering av posttjenestene i distriktene.

I fagbevegelsen har liberaliseringen som kan komme gjennom EUs postdirektiv satt sinnene i kok. Der i gården mener man at reduksjonen i posttrafikken, blant annet som følge av økt bruk av e-post, får være en utfordring stor nok, om ikke postdirektivet skal komme på toppen.

Ifølge kritikerne av direktivet vil det kunne medføre dyrere posttjenester, slutten på enhetsportoen og den daglige postombæringen, sosial dumping og dårligere kvalitet på tjenestene, bare for å nevne noe.

Sentrale LO-topper krevde tidligere i uka at regjeringen legger ned veto mot postdirektivet. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, som er skeptisk til liberaliseringen, var snar med å love en utredning.

Forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom utfordret statsminister Jens Stoltenberg på postdirektivet under LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol denne uka. Han sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at han ikke er beroliget etter svaret fra Stoltenberg, som sier at man må se nærmere på to ting: Er det verdt å bruke vetoretten mot direktivet, og om hvorvidt det er et bra eller dårlig direktiv.

– Jeg får inntrykk av at han sammenligner post med telesektoren. Men det var noe helt annet, et teknologisk race. Og vi vet jo at Ap er vaksinert mot å bruke vetoretten mot EU-direktiv, hevder Øverland, som tror det blir minimale konsekvenser av å benytte vetoretten i denne saken, både juridisk og politisk.

Øverland mener at liberaliseringen av diverse postmarkeder i Europa har ført til en brutal utvikling med sosial dumping og press på lønns- og arbeidsvilkår.

– Man konkurrerer kun på pris, og det tas fra lønn og rettigheter, sier han. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse