JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV ble ikke lurt av Jens

SV ble slett ikke lurt til å innføre avgift på biodiesel. Kristin Halvorsen foreslo dette allerede i mars.

Forslaget ble fremmet av Kristin Halvorsen som finansminister allerede på budsjettkonferansen i mars.

– Alle de tre regjeringspartiene var enige i prinsippet. Diskusjonen har bare gått på hvor fort biodiesel skal ha full dieselavgift, sier en sentral regjeringskilde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Flere kilder i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet avviser at SV har blitt lurt til å bli med på den omstridte biodieselavgiften. Forslaget lå allerede på bordet da statsrådene samlet seg til den første ordentlige budsjettkonferansen på Thorbjørnrud i Jevnaker 8. mars. Og det var daværende finansminister Kristin Halvorsen som selv kom med forslaget.

Ingen overraskelse

Avgiften var altså slett ingen arbeidsulykke under innspurten med budsjettet i august og september.

– Ingen kan hevde at de ble tatt på senga, sier sentrale kilder til ANB.

Dermed kommer SVs og Senterpartiets omkamper i høst i et underlig lys.

SVs Inga Marte Thorkildsen hevdet denne uka at Kristin Halvorsen ikke skjønte hva hun gjorde da hun tidligere i år gikk inn for avgift på biodiesel.

– Det er riktig å si at hun ikke overskuet alle konsekvensene, sa Thorkildsen til VG torsdag.

– Jeg forsto ikke fullt ut virkningene av dette forslaget, sa miljøvernminister Erik Solheim (SV) til samme avis. I juni åpnet han biodieselfabrikken i Fredrikstad. Nå er fabrikkens eksistens truet av den nye avgiften.

Tidlig orientert

Allerede søndag startet Per Olaf Lundteigen omkampen fra Senterpartiets side. Han gikk hardt ut mot forslaget i NRK radio, og så brøt striden løs i den rødgrønne leiren.

Men Lundteigen har visst om forslaget helt siden mars, og det samme gjelder SVs tidligere finanspolitiske talsmann Heikki Holmås. Også de daværende parlamentariske lederne i de tre regjeringspartiene var orientert om regjeringens forslag på et tidlig tidspunkt.

Da statsbudsjettet ble lagt fram innrømmet Kristin Halvorsen at det var sider ved biodieselavgiften som hun var villig til å se på.

Øynet omkamp

Det var denne uttalelsen som skapte visse forventninger til omkamp i både SV og Senterpartiet. Men statsminister Jens Stoltenberg og nyslått finansminister Sigbjørn Johnsen satte foten ned. Avgiften blir som foreslått, halvparten av ordinær dieselavgift. Og så er forutsetningen at avgiften skal være lik i 2011.

Regjeringens nye biodieselavgift er i tråd med anbefalingene såkalte særavgiftsutvalget.

Bråk også i Ap

– Det hersker større tvil enn antatt om det vil hjelpe miljøet å «putte mat på tanken» i form av første generasjons biodrivstoff, sa finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) da finansinnstillingen fra regjeringspartiene var klar onsdag.

Også i Arbeiderpartiets stortingsgruppe ble det bråk om saken da budsjettet ble endelig banket onsdag. Nesten alle talerne tok for seg denne saken. Harmen var stor, mest på grunn av den uryddige prosessen. Frustrasjonen over de løse kanonene i SV og Senterpartiet var stor. Men i Ap-gruppa var det også flere som talte mot avgiften, mens andre ville utsette iverksettelsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse