JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO har ingenting å gi

LO har ingenting å gi i forhandlinger om en ny sykelønnsordning.

Da han åpnet Fagforbundets landsmøte mandag, slo lederen Jan Davidsen fast at innstramninger i sykelønnen vil bety krig mot en samlet fagbevegelse.

LO-leder Roar Flåthen fulgte opp i sin korte hilsningstale da han konstaterte: Vi skal ha full lønn under sykdom fra dag én.

Fagforbundet vil ha fortsatt avgiftsfritak på biodiesel, og Davidsen advarte mot å si ja til EUs postdirektiv og datalagringsdirektiv.

I tillegg tok han et oppgjør med den markedstenkningen som er i ferd om å spre seg i offentlig sektor. Han gjorde det klart at Fagforbundet står fast på at foretaksmodellen innen sykehussektoren avvikles.

Statsminister Jens Stoltenberg skal tirsdag holde sin innledning til politisk debatt på landsmøtet. LO-lederen skal ha sin hovedinnledning på møtet torsdag.

Klar tale om sykelønn

Davidsen var klar i sin tale om sykelønnen og eventuelle innstrammingsforslag.

– Skulle noen prøve seg med slike forslag, så vet alle at da erklærer man på nytt krig mot en samlet fagbevegelse. Nå må vi rette søkelyset mot det som er årsak til problemene, ikke symptomene, sa han.

Davidsen sa at det må utvikles et arbeidsliv som har plass til alle, der det ikke bare er bunnlinjen som styrer, men helhetlige samfunnsøkonomiske vurderinger.

– Det vi nå først og fremst trenger er en arbeidslivsreform. Det at vi står foran nye fire år med rødgrønn flertallsregjering, gir oss en gyllen anledning til i fellesskap å utarbeide en mer omfattende reform som kan utvikle svarene og løsningen på dagens og morgendagens utfordringer, sa han.

Flåthen sa at de rødgrønne har garantert at det ikke vil skje noe med sykelønnsordningen.

– LO har i hvert fall ikke noe å gi, sa LO-lederen.

– Avgiftsfritak på biodrivstoff

Davidsen slo fast utviklingen av biodiesel har skapt nye teknologi og nye arbeidsplasser, noe som kan være begynnelsen på utviklingen av noe som kan bli et alternativ til fossil brensel.

– Det er noe vi trenger mer av. Da er det et godt prinsipp å drive fødselshjelp med avgiftsfritak. Det vil være fornuftig om regjeringen bidrar til å fremme og videreutvikle biodiesel gjennom et avgiftsfritak, sa han.

Nei til privatisering

Fagforbundslederen tok et kraftig oppgjør med privatisering av offentlig sektor og markedstenkningen som sprer seg innenfor denne sektoren. Davidsen tok til orde for mer politisk styring og sterkere markedsregulering.

Han gikk til angrep på den han kalte den New Public Management-inspirerte tankegangen til regjeringen når det gjelder foretaksmodellen innen sykehusene. Davidsen fant dette «uforståelig dristig» av regjeringen.

Han sa at regjeringens fredning av foretaksmodellen er at kritikken av en modell som aldri vil bli noen suksess, overlates fullt og helt til høyresiden i politikken.

– Dermed kan folks rettmessige misnøye med den eksisterende modellen kanaliseres i retning av høyresidens sentraliserings- og privatiseringsforslag. Med sykehussektorens vedvarende problemer hadde det kanskje vært fornuftig å holde muligheten åpne for en evaluering og mulig revisjon. Vårt standpunkt ligger fast, nemlig at foretaksmodellen innen sykehussektoren avvikles, sa Jan Davidsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse