JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp krever flere praktiske fag

Nå må praktisk valgfag inn i ungdomsskolen, mener Sp.

christina.halvorsen@anb.no

Skolen må ta bedre vare på de praktisk flinke elevene, er den klare meldingen fra partiet.

30 prosent av elevene på videregående fullfører ikke med formell kompetanse innen fem år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ser man bare på yrkesrettede fag ved videregående, er andelen som ikke fullfører enda høyere.

– På yrkesfaglig videregående er andelen 45 prosent. Dette er alt for høyt, sier utdanningspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Anne Tingelstad Wøien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mekanikk og omsorgsfag

Mange av dem som ikke oppnår formell kompetanse har sluttet underveis. Dersom ungdommene tidligere hadde fått dyrke sine praktiske evner, ville færre sluttet, mener Wøien.

– Derfor må vi få gjort noe allerede i ungdomsskolen for å ta vare på de praktisk flinke elevene, sier Wøien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Wøien, som sitter i Stortingets utdanningskomite, mener løsningen er å gi elevene muligheten til å velge praktiske fag i ungdomsskolen.

– I dag kan elevene velge annet fremmedspråk eller fordypning i norsk og engelsk. Som et likeverdig tilbud bør de kunne velge praktiske fag som for eksempel mekanikk, bygg eller omsorgsfag, mener Wøien.

Føler seg ikke gode i noe

Wøien mener teorifokuset i dag gjør at mange unge føler seg lite flinke.

– Vi har blitt veldig engstelige for at vi ikke lærer barna våre nok og dermed har teorifokuset blitt større. Men jeg tror mange, særlig gutter, går ut av ungdomsskolen uten å føle seg flinke til noe som helst. De blir målt i matte og engelsk og så blir det på en måte en ond spiral for dem. Og dette skjer i den tiden da man blir bevisst på hvem man er som menneske og hva som er ens sterke og svake sider, sier Wøien.

Ikke tid til å vente

Wøien mener det nå haster med å få på plass praktiske valgfag i ungdomsskolen.

– Regjeringen har sagt det skal innføres et prøveprosjekt i praktisk arbeidslivsfag. Dette foregår som et forsøk i liten skala nå, og jeg mener vi ikke har tid til å vente på evalueringen av dette når vi vet at så mange dropper ut av videregående, sier hun.

Wøien, som selv har jobbet som lærer i 13 år, ønsker seg nå en større debatt om temaet.

– Jeg vet diskusjonen går der ute i skolen og blant lærerne, sier hun. (ANB)

Annonse
Annonse