JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kombinere arbeid og pensjon

Nesten halvparten av alle yrkesaktive nordmenn mellom 60 og 65 år ønsker å kombinere pensjon og lønnet arbeid.

olav.eilifsen@anb.no

Mangel på kunnskap om mulighetene i det nye pensjonssystemet gjør likevel at Norge risikerer å miste mye av denne arbeidskraften.

Det viser en landsomfattende undersøkelse som Synovate har utført for Storebrand.

Meningsmåling er gjennomført blant nordmenn som nå er mellom alderen 60 og 65 år. Dette er de første kullene som kan ta ut pensjon etter nye regler når pensjonsreformen innføres 1. januar 2011.

Vil ikke slutte helt

Undersøkelsen viser at bare én av fire ønsker å slutte helt i arbeidslivet, slik pensjonsreformen gir rom for fra 2011.

– Norge trenger mer arbeidskraft for å møte eldrebølgen. Derfor er det positivt at så mange av de nye pensjonistene vil kombinere pensjon og arbeid, sier Jan Otto Risebrobakken, informasjonssjef i Storebrand.

– Mindre gledelig er det at mange ikke har fått med seg de nye mulighetene, bare ett år før reformen gjennomføres.

Storebrand-undersøkelsen avslører nemlig at det hersker stor forvirring blant dagens 60-65-åringer når det gjelder innholdet i pensjonsreformen. Over halvparten av de som har svart, innrømmer at de føler seg ganske eller svært dårlig informert om reformen. Bare 2 prosent mener at de er svært godt informert.

Attraktivt å jobbe

Målet med pensjonsreformen er å gjøre det mer attraktivt å stå lenger i arbeid. Fra og med 2011 kan derfor alle ta ut pensjon fra folketrygden fra de fyller 62 år og samtidig jobbe så mye du vil ved siden av – uten avkorting av pensjonen.

I undersøkelsen svarer 43 prosent at de vil fortsette å jobbe etter at de blir pensjonister.

Én av fire vil ta ut full pensjon og slutte i arbeidslivet, mens én av fem ikke har bestemt seg. De siste 12 prosentene vil fortsette å arbeide og vente med å ta ut pensjon til de slutter i helt.

Vil høre fra NAV

Mediene har vært den viktigste informasjonskilden om pensjonsreformen. Bare 12 prosent av de spurte har mottatt opplysninger fra arbeidsgiver, og så få som 5 forteller at NAV har vært en kilde til informasjon.

Samtidig svarer 68 prosent at det nettopp er fra NAV de ønsker å få slike opplysninger. (ANB)

Annonse
Annonse