JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot utrygt arbeid

Den Internasjonale og Den Europeiske Metallarbeiderføderasjonen går sammen om en global aksjonsuke mot såkalt utrygt arbeid.

Fra 30. september til 7. oktober gir fagbevegelsen over hele verden arbeidsgiverne beskjed om at den type arbeid ikke lenger aksepteres.

"Precarious work" betyr usikkert, uholdbart arbeid og sikter først og fremst mot usikre, uholdbare kontrakts- og arbeidsforhold. Den type beskjeftigelse kjennetegnes av å være midlertidig, tilfeldig, usikker og uforutsigbar.

Mangler beskyttelse

Arbeiderne i disse jobbene er ofte verken omfattet av arbeiderlovgivning eller nasjonale velferdsordninger. Den type arbeid er blitt tvunget fram "for å maksimere arbeidsgivernes fortjeneste og krav om fleksibilitet - og for å overføre risikoen til arbeiderne", skriver den Internasjonale Metallarbeiderføderasjonen (IMF) på sine nettsider.

Den Europeiske Metallarbeiderføderasjonen (EMF) står i spissen for både den globale aksjonsdagen den 7. oktober og den nevnte aksjonsuka verden over. Meningen er å gjennomføre en velorganisert, samkjørt aksjon som vil bestå av både mobilisering mot denne utviklingen og streikeaksjoner for bedre og sikrere ansettelses- og arbeidsbetingelser.

Anstendige arbeidsforhold

EMF oppfordrer samtlige medlemsorganisasjoner, blant dem Fellesforbundet og flere andre norske LO-forbund, til å slå et slag for anstendige arbeidsforhold - både med tanke på ansettesvilkårene, helse, miljø og sikkerhet. EMFs motto er "Lik lønn for likt arbeid", mens IMF har valgt "Midlertidig arbeid angår oss alle".

Ni av ti medlemsorganisasjoner i den Internasjonale Metallføderasjonen (IMF) har rapportert om en enorm økning i antall usikre arbeidsforhold de siste årene - alt fra svart arbeid, ulovlig arbeidsinnvandring og ugjennomsiktige ansettelsesforhold i vikarbyråer.

Krever billige og fleksible arbeidere

"Globalisering dreier seg ikke bare om hvordan ting blir produsert, kjøpt og betalt. Den dreier seg også om mennesker. Transnasjonale selskap krever billige og fleksible arbeidere. De har derfor vekslet fra trygge til usikre ansettelsesforhold - ved å gjøre jobbene mer utrygge, skriver IMF på sin kampanjeside.

Der finner du alt om forberedelsen til aksjonen over hele verden, om IMF-kvinnenes workshop, spesialrapporter om temaet, undersøkelser og vedtaksdokumenter.

Stopp utviklingen

– ´Midlertidig og usikkert arbeid angår oss alle` er en global kampanje fra fagbevegelsen som har som mål å stoppe den massive økningen av midlertidige ansettelser som foregår over hele verden - og å gjenerobre makt og rettferdighet for arbeiderne, påpeker IMF på kampanjesiden.

Og her finner du EMFs tema-nettsted: www.precariouswork.eu

I tillegg til kampanjeplanene i de ulike medlemsorganisasjonene presenterer EMF også arbeidernes egne opplevelser av midlertidige ansettelser. En av de tingene som nevnes fra fagbevegelsens side er problemene med å fagorganisere midlertidig ansatte.

Annonse
Annonse