JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge skades oftest

Nesten hver sjette ulykke på danske byggeplasser rammer arbeidere under 24 år. Unge er overrepresentert også på dødsstatistikken.

eline.lonna@lomedia.no

Det danske forbundet 3Fs fagblad melder at bare 40 prosent av ulykker som involverer ungdom i bygg og anlegg blir rapportert til Arbeidstilsynet. Trass i denne underrapporteringen viser tallene fra tilsynet at 17,7 prosent av alle ulykker i bygg rammer ungdom mellom 18 og 24. Av 13 dødsulykker i bransjen i fjor, var hele 5 med personer under 24 år.

Dårligere enn de eldre – Det viser seg at de unge som jobber i byggebransjen er vesentlig dårligere enn de litt eldre til å anmelde arbeidsulykker, sier seniorforsker Kim Lyngby ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til 3Fs nyhetsbrev. I likhet med i Norge er det pliktig å melde inn skader som fører til sykefravær fra jobben.

Ikke alle ungdommer

Mens ungdom bare melder inn hver fjerde skade, har forskningssenteret beregnet at gjennomsnittet for bransjen er at 48 prosent meldes, altså rundt halvparten. Arbeidere over 55 år melder fra i 56 prosent av tilfellene. Det er imidlertid ikke slik at ungdom i hele arbeidsmarkedet slurver med dette. I landbruket anmelder ungdom ulykker langt hyppigere enn sine eldre kolleger.

– Min første tanke var at de unge kanskje er reddere for å få sparken, eller at de rett og slett ikke kan reglene like godt som sine eldre kolleger. Men dette blir gjetting, vi har ikke undersøkt det, sier Lyngby.

Arbeidsgivernes ansvar Faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Jan Madsen, er ikke overrasket over forskernes funn. Han mener arbeidsgiverne har et større ansvar for at saker blir meldt, i stedet for å bare gi beskjed til den forulykkede om at han kan bli hjemme og slappe av et par dager.

– Det hender også at litt eldre i bransjen ikke gjør noe etter en ulykke. Men de er neppe lite autoritetstro, i tillegg til at de uten tvil kan regelverket bedre.

Den unge bygningsarbeideren Rasmus Jensen sier til 3F at det egentlig er et spørsmål om dårlig oppdragelse, og at de gamle ikke er flinke nok til å si til de unge at ulykker skal meldes inn. Han etterlyser mer undervisning om helse, miljø og sikkerhet (HMS) i fagutdanningen.

Annonse
Annonse