JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Biter ikke på biodieselagn

Opposisjonen i Stortinget forsøker å få rødgrønne biodieseltvilere til å stemme for fortsatt avgiftsfritak, men ingenting tyder på at de vil lykkes.

Onsdag bestemte de parlamentariske lederne for opposisjonspartiene at de vil stemme for regjeringens skatte- og avgiftsopplegg, minus forslaget om avgift på biodiesel, når avstemningen om neste års statsbudsjett finner sted sent torsdag kveld.

De vil imidlertid først fremme sine egne skatte- og avgiftsforslag, men etter at disse er blitt nedstemt, vil de slutte seg til regjeringens opplegg, bortsett fra forslaget om å innføre avgift på biodiesel.

– På denne måten vil vi tvinge fram en votering om full pakke minus biodiesel. Vi vet at det er dette flere av regjeringspartienes representanter ønsker seg. Derfor vil vi gi dem en mulighet til å stemme etter sin overbevisning, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten til NTB.

I tillegg vil de fire opposisjonspartiene komme med et felles forslag om å forsere innfasingen av biodiesel i Norge.

Inndekningen av tapte inntekter vil de fire partiene dekke inn over statsbudsjettets ymsepost.

Biter ikke på

Det er ingenting som tyder på at noen rødgrønne representanter vil stemme for opposisjonsforslaget.

– Det kommer vi ikke til å gjøre. Vi stemmer for regjeringens forslag, slår parlamentarisk leder i Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fast.

– Vi er en del av finansinnstillingens flertall og vil følge opp det i salen torsdag, sier en like sikker parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Han viser til at budsjettet er en helhet.

– Det inneholder mange ting vi er veldig godt fornøyd med og vanskeligere saker som biodieselavgiften, sier han.

Slagsvold Vedum mener at forslaget om økningen av bevilgningen til miljøtiltak og økt omsetningspåbud av biodiesel er med å gjøre det lettere å stemme for avgiftsinnføringen.

I Arbeiderpartiet blir det tatt for gitt at ingen bryter ut av rekkene.

Høybråten har heller ingen særlig tro på at noen av de rødgrønne representantene vil bryte ut og stemme imot biodieselforslaget.

Han understreker likevel at det holder om to representanter velger å støtte opposisjonens forslag for at det skal bli vedtatt.

– Det kommer til å bli en spennende avstemning, konkluderer KrF-lederen.

Over 900 milliarder kroner

Stortinget kommer sent torsdag kveld til å vedta et statsbudsjett for 2010 på over 900 milliarder kroner. Biodieselavgiften, som kommer til å stå sentralt i debatten, utgjør en mikroskopisk andel av totalsummen. Derfor kommer debatten også til å dreie seg om det opposisjonen kaller maktarroganse fra Arbeiderpartiet, både overfor Stortinget og overfor juniorpartnerne i regjeringen.

Alle de fire opposisjonspartiene kommer med sine egne budsjettalternativ som vil bli nedstemt i tur og orden. Deretter vil det bli stemt over opposisjonens forslag om å si ja til regjeringens skatter og avgifter minus innføring av biodieselavgift. Når det etter alt å dømme er falt, vil regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010 bli vedtatt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse