JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trygg på at vi kommer lusa til livs

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er trygg på at problemet med lakselus vil bli løst.

– Jeg føler meg trygg på at alle skjønner alvoret. Jeg er også trygg på at vi har virkemidlene som er nødvendig for å komme lakselusa til livs, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til NTB etter torsdagens raskt sammenkalte møte om den alvorlige lusesituasjonen i oppdrettsnæringen.

Lakselusa er i ferd med å ta knekken på store mengder oppdrettslaks og er en stor trussel for villaksen.

– Vi har tida på oss fram til våren, når laksesmoltens vandring starter. Jeg har en god magefølelse for at vi skal håndtere dette på en god måte, etter å ha hørt alle involverte, sier Berg-Hansen.

Hun sier at oppdrettsbedriftene selv har en stor utfordring. I likhet med Mattilsynet ser hun helst at oppdrettsnæringen selv rydder opp.

– Dersom dette ikke skjer, har Mattilsynet et sett av virkemidler, innbefattet pålegg om brakklegging og utslakting. Jeg har ikke tenkt å instruere Mattilsynet på noe vis. De står fritt til å bruke alle nødvendige virkemidler, sier Berg-Hansen.

– Tar ansvar

– Havbruksnæringen tar ansvaret for å gjennomføre nødvendige tiltak i forbindelse med lakselussituasjonen som har oppstått, sier Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Uttalelsen kommer etter møtet med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) torsdag.

Ifølge Andreassen var den politiske ledelsen i Fiskeri- og kystdepartementet tydelig på at fiskehelse og miljøspørsmål står høyt på dagsorden, og det forventes handling.

Stor satsing

Andreassen peker på tre viktige faktorer som er avgjørende for å lykkes før smoltutvandringen fra elvene:

Oppdrettsbedriftene må koordinere arbeidet sitt mot lakselus. Offentlige myndigheter må gjøre det samme og samtidig være løsningsorienterte. For det tredje mener Andreassen at begrensninger og panikktiltak ikke er veien å gå. Mattilsynet har fullmakt til å gripe inn med tvangstiltak dersom havbruksnæringen ikke selv tar grep som virker.

– Havbruksnæringen iverksetter nå den største koordinerte satsingen noensinne for å unngå at lusenivået i sjøen skal være et problem for oppdrettslaks og villaks til våren, ifølge Andreassen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse