JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelige og krevende kutt

– Det blir vanskelig og krevende å redusere bruken av oljepenger de kommende årene.

Det sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Finansministeren fikk kritikk av opposisjonen i Stortinget for å snakke mer om framtida enn om dagens politiske situasjon.

Da Sigbjørn Johnsen forsvarte forslaget til statsbudsjett under finansdebatten torsdag, brukte han mye av tida på å snakke om hvilket samfunn vi skal overlate til kommende generasjoner og mindre tid på realitetene i statsbudsjettet, som skal vedtas en gang natt til fredag.

Rekordmye oljepenger

Regjeringen legger opp til å bruke rekordmye oljepenger neste år, og befinner seg på nivå langt over de 4 prosentene som handlingsregelen tilsier. Det kan ikke vedvare, sa Johnsen.

– Vi må tilbake på fireprosentsbanen. Og jeg skal være den første til å innrømme at dette blir vanskelig og krevende, sa han.

Johnsen mener imidlertid pengebruken i 2010-budsjettet er i tråd med intensjonen i handlingsregelen.

Utjevning

Oljeformuen skal brukes til å jevne ut svingninger i økonomien, det betyr at man bruker mer i krisetid og mindre i gode tider.

– Budsjettet for 2010 er et godt budsjett på mange måter: Det tar inn over seg de utfordringene vi ser framover og sikrer velferden til folk. Regjeringen foreslår flere tiltak som er grunnleggende i en god velferdsstat, som helse, skole og barnehager, og vi øker innsatsen på samferdsel miljø, utvikling og forskning, sa Johnsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse