JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demo mot Siemens-kutt

23. juli legger de ansatte ved Siemens-fabrikken i tyske Erlangen ned arbeidet i en time. Demonstrasjonen retter seg mot konsernets planer om å kutte bemanningen med 16.750 stillinger innen 2010.

På slutten av forrige uke inviterte Den Europeiske Metallføderasjonen (EMF) 30 representanter fra europeisk fagbevegelse og medlemmer av Siemens` Europeiske Samarbeidsutvalg (ESU) til et møte for å diskutere både konsernets omstruktureringsplaner og den planlagte demonstrasjonen i Erlangen.

Europeisk støtte

Tillitsvalgte fra både Tyskland, Østerrike, Sverige, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Spania, Slovakia, Slovenia og Storbrittania ga de tyske ansatte sin fulle støtte.

– Det er uansvarlig å la først og fremst arbeiderne bære belastningen for kostnadskuttene. Det vil ikke hjelpe Siemens å forbedre konkurranseevnen. Det vil bare øke usikkerheten blant de ansatte, noe som neppe er en fordel med tanke på produktiveten, kommenterte EMFs generalsekretær Peter Scherrer.

For dårlig informasjon

Ifølge en pressemelding fra EMF er de tillitsvalgte særlig misfornøyd med mangelen på informasjon om den omfattende nedbemanningen som Siemens-ledelsen legger opp til.

EMF mener at de ansattes representanter i Siemens-konsernets Europeiske Samarbeidsutvalg (ESU) er blitt holdt "i mørket" og etterlyser detaljert informasjon om restruktureringen.

"Ingen detaljert informasjon er blitt gitt av Siemens-ledelsen, og det til tross for at den offentlig annonserte en reduksjon på nesten 17.000 stillinger", heter det videre i pressemeldingen.

Ingen konsekvenser i Norge

Roy Lund, konserntillitsvalgt hos Siemens-bedriftene i Norge, sa tidligere til magasinett.org at han ikke trodde at nedbemanningsplanene vil få konsekvenser for enhetene her til lands.

– Dette er ikke blitt drøftet i Norge så langt, men jeg tror det er lite sannsynlig at vi blir rammet av en nedbemanning. Det skyldes at den økonomiske situasjonen i Norden for tiden, og særlig i Norge, er den motsatte av den i Sentral-Europa, mener Lund.

1. august skal han ha møte i konsernets europeiske samarbeidsutvalg (ESU) for å diskutere situasjonen med tillitsvalgte i de andre land Siemens har bedrifter, sier Lund.

Nedbemanning og innleie

Møtedeltakerne i Brüssel advarte Siemens-ledelsen mot å forsøke å spille en bedrift ut mot en annen. De avviste nedleggelse av bedrifter og tvungen nedbemanning.

– Vi vil ikke akseptere noen nedleggelse. Massive jobb-kutt i kombinasjon med innleie av tusenvis av nye arbeidere er et paradoks. Siemens bør fortest mulig revurdere sin personalpolitikk, sa EMFs Petter Scherrer.

Kampvillige

Arbeidsnedleggelsen og demonstrasjonen i Erlangen organiseres av tyske IG Metall. "Det er bare første runde i en lang kamp for å forsvare arbeidsplassene i Siemens", skriver den Europeiske Metallføderasjonen.

Annonse
Annonse