JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer kommunene

Når kommunalminister Liv Signe Navarsete treffer landets ordførere, bør de kunne svare på strak arm om sine klimamål.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) hadde lokal klimapolitikk som tema da hun fredag talte til Fagforbundets landsmøte i Folkets Hus i Oslo.

– Samtlige av landets ordfører må på stående fot kunne si til meg hva som er kommunens viktigste klimatiltak, sier Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle kommuner skal innen 1. juli neste år ha på plass klima- og energiplaner. Selv om noen kommuner ligger langt framme i arbeidet, er det mange som knapt har kommet i gang.

Lokalt og globalt

– Miljø- og klimautfordringene kan bare bli løst hvis vi greier å skape lokalt engasjement og handling, i tillegg til det vi gjør nasjonalt og globalt, sier Navarsete.

Ifølge en analyse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) heter det at om lag halvparten av klimagassene Norge skal kutte innen 2020, kan kuttes ved hjelp av kommunale virkemidler. Navarsete ser derfor for seg kommunene som en spydspiss i klimaarbeidet de neste årene.

– Vi skal ikke skyve alt over på kommunene. Staten skal selvsagt hjelpe til, blant annet gjennom Husbanken og Enova, som har 1,8 milliarder til disposisjon neste år, sier kommunalministeren.

God kommuneøkonomi

I første rekke dreier det seg om tiltak som også kan spare penger for kommunene, som energiøkonomisering av bygg, mer miljøvennlig oppvarming og avfall som produserer energi.

– Det er god kommuneøkonomi å ikke fyre for kråkene. Med gode ENØK-tiltak kan kommunene spare mellom en halv og én milliard kroner i året. Det er 1.000 arbeidsplasser i for eksempel helsesektoren, sier hun.

Navarsetes drømmekommune har også grønn transport, med en stor andel elbiler og ladepunkter for innbyggerne. Pengene til slike punkter finnes allerede gjennom Transnova. Drømmekommunen har dessuten grønne innkjøpskriterier, sunn arealplanlegging og er et grønt lokomotiv som inspirerer sine innbyggere og næringslivet til å tenke klima og miljø. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse