JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønn koster jobber

Skulle den tyske regjeringen innføre lovfestet minstelønn, kan det gi et tap på mellom 70.000 og 260.000 arbeidsplasser, mener forskningsinstituttet DIW i Berlin. Det vil særlig ramme deltidsansatte med små stillingsbrøk.

Det tyske Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) har undersøkt mulige konsekvenser for etterspørselen etter arbeidskraft hvis planene om en lovfestet minstelønn på 7,50 Euro (rundt 60 kroner) skulle bli virkelighet. Resultatet av studien er lite oppløftende.

Lønnsløft og tap av arbeidsplasser

Fordi innføringen av en slik minstelønn vil føre til en "ikke ubetydelig lønnsøkning for de med lavest inntekt", er det fare for at det går utover arbeidsplassene til nettopp denne gruppen, mener DIW. Forskerne anslår at åtte prosent av alle sysselsatte i det tidligere Vest-Tyskland ville få en lønnsøkning, mens det vil være 17 prosent i det gamle Øst-Tyskland.

– Lovfestet minstelønn vil antakelig føre til et vesentlig tap av arbeidsplasser, konklurerer det kjente instituttet. Avhengig av prisutviklingen og etterspørselen etter varer, på grunn av økte lønnskostnader, kan mellom 70.000 og 260.000 arbeidsplasser gå tapt, mener forskerne.

Skremselspropaganda?

Drivkreftene bak en lovfestet minstelønn i hele Tyskland er fagbevegelsen, regjeringspartiet SPD (sosialdemokratene) og "Die Linke".

– At mange bedrifter ikke vil klare en slik lønnsøkning, er skremselspropaganda, mener fagbevegelsen og viser til erfaringene fra Storbritannia hvor innføringen av lovfestet minstelønn sørget for opprettelse av flere arbeidsplasser.

Kravet om lovfestet minstelønn er politisk krutt i Tyskland, og det ventes at det blir et sentralt stridstema foran neste valg til forbundsdagen.

Også skeptisk til bransjevis minstelønn

Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) advarer ikke bare mot innføringen av lovfestet minstelønn, men også mot den tyske regjeringens planlagte utvidelse av tariffestet minstelønn på flere bransjer.

– Avhengig av den konkrete utformingen av ordningen vil også den føre til et tydelig tap i sysselsettingen, skriver DIW.

Minsker ikke fattigdom

Forskerne er heller ikke nådige i sin "dom" når det gjelder lovfestet minstelønn som et virkemiddel mot fattigdom. Selv om bruttolønna til de 10 prosent med lavest inntekt vil kunne øke med 30 prosent, vil det nesten ikke merkes på netto husholdningsinntekt, heter det i studien.

– Lovfestet minstelønn i Tyskland er ikke et effektivt instrument for omfordeling av inntekter og en reduksjon av fattigdom. Ett av minstelønnas sentrale mål, nemlig å minske risikoen for fattigdom, ville dermed ikke bli nådd, mener forskerne.

Deltidsansatte rammes

Lovfestet minstelønn vil særlig gå utover deltidsansatte i små stillingsbrøk. Østtyskere vil antakelig bli mer rammet enn arbeidstakerne i vest, mens det i tidligere Vest-Tyskland vil være kvinner som er mer utsatt, også de i full jobb, skriver DIW.

Lønnsdrivende?

Forskerne viser også til en annen mulig effekt av lovfestet minstelønn: den gjennomsnittlige lønna i Tyskland vil antakelig øke fordi andre grupper er interessert i å opprettholde avstanden til de lavest lønte.

Resultatet av DIWs undersøkelse må nesten kalles moderat, sammenlinget med det et annet institutt kom fram til, Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung i Essen. Der spår forskerne at nesten 1,2 millioner arbeidsplasser kan gå tapt hvis den tyske koalisjonsregjeringen skulle gå for en lovfestet minstelønn.

Annonse
Annonse