JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk valglov får kritikk

OSSE liker ikke systemet med vekting av stemmer etter distrikt.

De ni europeiske observatørene som kikket oss i kortene under valget i høst, er stort veldig fornøyd med Norge. Men OSSE liker altså ikke systemet med vektingen av stemmer.

Delegasjonen fra OSSEs avdeling for demokrati og menneskerettigheter (ODIHR) var i Norge fra 4. til 16. september, og de besøkte en rekke kommuner og fylkeskommuner. Et nyttig besøk for oss, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Ja, jeg syns det er flott at vi kan få innspill fra folk som ser oss utenfra. Rapporten som helhet er jo usedvanlig positiv, så slik sett har vi grunn til å være stolte av det politiske systemet vi har. Det står seg under kritisk blikk, sier Navarsete til NTB.

Misliker vekting

Ett av punktene OSSE er mindre fornøyd med, er den ulike vektingen av stemmer fra forskjellige deler av landet. Med dagens valgordning må det for eksempel mer enn dobbelt så mange stemmer til i Oslo som i Finnmark for å velge inn en representant på Stortinget.

– Det er ikke noe særskilt for Norge at vi har en utjevning. Danmark har det, Japan har det, og USA har det definitivt, der stater med 70 ganger så stort folketall har samme antall representanter i Senatet, påpeker Navarsete. Hun ser likevel ikke bort fra at en ny debatt kan komme til å blusse opp i kjølvannet av rapporten.

– Rapporten er ikke negativ til at Norge tar distriktspolitiske hensyn, så får vi heller diskutere om dagens system er riktig eller galt, sier statsråden. Hun tror den debatten vil fortsette helt fram mot neste stortingsvalg i 2013.

Nedtrapping

Valgforsker Bernt Aardal ser for seg en gradvis endring av dagens system, som har lange historiske røtter.

– Tankegangen er at man skal balansere den økonomiske og politiske makten. Selv om kommunikasjonene har endret seg siden ordningen ble innført på 1800-tallet, så er maktforholdene ikke nødvendigvis så veldig annerledes. Dersom prinsippet «en mann, en stemme» skal innføres, må det en grunnlovsendring til. Jeg ser for meg en gradvis nedtrapping av dette distriktstillegget, sier Aardal til NRK. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse