JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil belønne land som tar imot asylsøkere

Flere stortingspolitikere mener Norge må ta i bruk økonomiske midler for å sikre raskere hjemsendelse av avviste asylsøkere.

Land som samarbeider kan få mer bistand.

Problemet med at asylsøkere som har fått endelig avslag, blir boende på enkle ventemottak fordi flere land ikke tar imot borgere som ikke selv ønsker å returnere, kan løses ved å ta i bruk økonomiske midler. Det mener flere stortingspolitikere, skriver Aftenposten.

– Hvis et land som mottar bistandsmidler, sier at det ikke tar imot egne borgere, så får vi heller redusere bistanden til det landet for å få det til å inngå en avtale. Norge kan bruke bistandsmidlene som forhandlingskort. Og bistanden kan fungere både som pisk og gulrot. Vi kan gi mer til land som åpner for å ta imot, og vi kan straffe land som ikke gjør det, sier Høyres Trond Helleland.

Også Ola Borten Moe (Sp) mener at man kan se bistandsmidler og hjemsendelse av asylsøkere i sammenheng.

– Jeg er ikke negativ til at vi har en slags kobling, men det er viktig at det ikke fremstår som en form for utpressing, sier han.

Justisdepartementet skal vurdere forslaget.

– Vi må vurdere ytterligere tiltak, og dette er noe av det vi vil se på. Belønning høres fint ut, men det er ikke uproblematisk at noen land vil få mindre hvis andre får mer, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse