JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utelukker ikke svenske tiltak

Fungerende arbeidsminister Rigmor Aasrud (Ap) utelukker ikke at regjeringen vil se på noen av de svenske tiltakene for å få ned sykefraværet.

– Vi må se på deler av den svenske modellen. Det handler ikke om å adoptere hele modellen, men deler av den er verdt å se på, sa hun i en interpellasjonsdebatt i Stortinget tirsdag.

Interpellasjonen ble reist av Per-Kristian Foss (H), som ville vite hvilke tiltak statsråden ville sette inn for å redusere sykefraværet, både som statsråd og som representant for staten som arbeidsgiver.

Tiltak nødvendig

Foss sa at utviklingen fører til at det er nødvendig med mer effektive tiltak og mer forpliktende ansvar for partene i den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) som skal være klar 1. mars neste år.

Foss trakk fram det som har skjedd i Sverige der sykefraværet er blitt halvert.

– Det er ikke så stor forskjell på svensk og norsk arbeidsliv at ikke er mulig å ta i bruk noen av de samme virkemidlene i Norge som i Sverige, sa han.

Intern uenighet

Sykelønn er blant de områdene der opposisjonen er på jakt etter intern uenighet i regjeringen

Karin Andersen (SV) har gjort det klart at hennes parti ikke vil ha løsninger som setter en fast sykmeldingsperiode for hver enkelt diagnose slik som i Sverige.

Senterpartiets Geir Pollestad er derimot positiv til å prøve også svenske løsninger.

– I utgangspunktet er vi positive til det vårt naboland har forsøkt og som har virket, sa han til NTB tidligere denne måneden.

LO har med bred penn slått fast at en svekkelse av sykelønnen vil være en krigserklæring mot fagbevegelsen.

I sin tale til landsmøtet i Fagforbundet forrige uke sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at regjeringen ikke har trukket noen konklusjoner om sykelønn.

– Det eneste som er sikkert at det blir 100 prosent sykelønn fra første dag, sa han.

Regjeringen og partene i arbeidslivet skal forhandle fram en ny IA-avtale som skal være klar 1. mars når den gamle avtalen løper ut. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse