JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei takk til klimamøte

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke møte opposisjonen for å drøfte klimaforliket i kjølvannet av biodrivstoffsaken.

Etterdønningene av striden rundt avgiften på biodiesel har ikke lagt seg, selv om saken formelt sett ble avklart da Stortinget sist torsdag vedtok statsbudsjettet for neste år.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, som regjeringen inngikk et klimaforlik med i januar 2008, mener at avgiften bryter med flere punkter i forliket og vil ta opp dette med Stoltenberg.

Blankt avslag

De tre partiene har ved to anledninger i slutten av november sendt brev til statsministeren med forespørsel om et slikt møte, og tirsdag kom svaret. Stoltenberg sier at avgiften er i full overensstemmelse med innholdet i klimaforliket og ser ikke behov for noe snarlig møte.

Han varsler imidlertid at han vil innkalle alle partiene på Stortinget til et møte i januar for å redegjøre om klimatoppmøtet i København og veien videre for klimapolitikken. Hit skal også Fremskrittspartiet bli invitert, selv om partiet ikke inngår i forliket.

– En orientering om København-møtet er vel og bra, men ikke et tilfredsstillende svar på det vi ba om. Uenigheten om tolkningen av forliket er ikke blitt mindre ved dette. Statsministeren mener det ikke er noen motsetninger, mens vi mener noe annet, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Anstrengt

Partilederen mener svaret verken bedrer forholdet mellom partene i forliket eller mellom regjeringen og Stortinget.

– Når et forlik blir håndtert på denne måten, kan det jo smitte på andre områder. Regjeringen kan for eksempel komme til å trenge et forlik når den viktige IA-avtalen om inkluderende arbeidsliv skal revideres i mars, sier Høybråten.

De tre parlamentariske lederne Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Trine Skei Grande (V) sier i en felles uttalelse at statsministerens avslag svekker forliket og «sier det meste om regjeringen som forlikspartner». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse