JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anklager Jens for juks

– Statsministeren kaster blår i øynene på folk når han sier at arbeidstakerne ikke vil tape på omleggingen av sykelønnsordningen, mener Dagfinn Høybråten.

Sykefravær og sykelønn blir et av de heteste politiske stridstemaene i månedene framover. Statsminister Jens Stoltenberg har gjort det klart at den kraftige veksten i sykefraværet ikke kan fortsette, og har lansert fire mulige tiltak for å få ned fraværet.

Stoltenberg har understreket at det fortsatt skal være 100 prosent lønn under sykdom og sier at arbeidstakerne ikke vil tape på omleggingen. Dette er feil, mener KrF-leder og tidligere trygdedirektør Dagfinn Høybråten.

– Man kaster blår i øynene på folk hvis man gir inntrykk av at man kan spare penger på sykelønnsordningen uten å ta sykedager fra folk. Hvis man skal få ned utgiftene samtidig som man beholder ytelsene like gode som i dag, er den eneste måten å ha færre sykedager, sier Høybråten til Dagsavisen.

Feil ende

KrF-lederen mener Stoltenberg begynner i feil ende når han presenterer tiltak mot sykefravær før man har sett nærmere på årsakene til at folk blir syke.

– Vi vet allerede en del om hvilke diagnoser som står for mest sykefravær og hvilke diagnoser som øker mest. Men hvis man ikke greier å forebygge sykdom bedre enn i dag, blir tiltakene som er foreslått lett som å bite seg i halen, sier Høybråten.

I avtalen om et Inkluderende Arbeidsliv (IA-avtalen) har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å få ned sykefraværet med 20 prosent. Men i år ligger fraværet stikk i strid med målsettingen an til å øke med hele 10 prosent.

– Dette viser at incentivene til å forebygge sykdom ikke har vært sterke nok i IA-avtalen. Det må de være hvis man skal gjøre noe langsiktig med sykefraværet og ikke bare få en kortsiktig nedgang i fraværet slik vi har sett i Sverige, sier Høybråten.

To tanker

Anette Trettebergstuen (Ap), andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener også debatten om sykelønn til nå har handlet for lite om årsakene til sykefravær. Hun mener spesielt Frp er mer opptatt av å tvinge folk ut i jobb enn å forebygge sykdom.

– Jeg etterlyser en bredere debatt som ser mer på de bakenforliggende årsakene til at folk blir syke. Ideene Jens Stoltenberg har kommet med for å få ned sykefraværet er det helt riktig at vi skal vurdere, men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må se på bakgrunnsbildet før vi går inn på konkrete tiltak, mener Ap-representanten.

Hun peker på at ungdom er den gruppa der sykefraværet øker mest.

– Et fellestrekk er at de har droppet ut av videregående skole. Å sette inn tiltak mot tidlig drop out i skolen er derfor kanskje et av de viktigste tiltakene mot sykefravær blant unge, mener Trettebergstuen.

Ap-representanten lanserer et bedre behandlingstilbud med flere plasser i ungdomspsykiatrien som et annet tiltak for å få ned sykefraværet blant unge arbeidstakere. (ANB)

Annonse
Annonse