JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt vekst i industrien

Norske industriledere melder om økt produksjon for 2. kvartal i år. Svært høye ordrereserver særlig innenfor verftsrelatert virksomhet sørger for det.

Sysselsettingsveksten viser tegn til å flate ut, men fortsatt registreres det en oppgang i tallet på sysselsatte, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Færre oppdrag utenfra

En moderat økning i innenlandsk ordretilgang synes foreløpig å veie opp for negativ utvikling i ordretilgangen fra eksportmarkedet. Samtidig stiger markedsprisene både hjemme og ute. Økte kostnader som en følge av prisoppgang på sentrale innsatsfaktorer som olje, gass og stål og så videre er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette, mener statistikerne.

Fortsatt ressursproblemer

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er noe lavere enn for ett år siden. Ressursvansker er fortsatt en stor utfordring for industrien, men situasjonen synes gradvis å normalisere seg, skriver SSB. Samtidig peker en økende andel av industrilederne på at etterspørsels- og konkurranseforhold begrenser produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 83,6 prosent ved utgangen av 2. kvartal.

Generelle utsikter på kort sikt (gjelder tredje kvartal i år) vurderes som positive, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen. Statistisk Sentralbyrå tolker det som et signal om at produksjonsveksten muligens flater ut.

Redusert ordretilgang

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om moderat vekst i samlet produksjonsvolum, men sysselsettingen synes nå å falle. Markedsprisene styrket seg på tross av lavere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet. Høyere kostnader som en følge av prisoppgang på blant annet olje og gass er sannsynligvis medvirkende årsaker til dette.

Nedgang i sikte?

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, er merkbart lavere enn i samme periode i fjor, og det registreres en oppgang i tallet på industriledere som oppgir at sviktende etterspørsel virker begrensende på produksjonen. Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt går fra positiv til nøytral. Utsikter til lavere sysselsetting samt en nedgang i ordretilgangen fra hjemmemarkedet støtter dette resultatet, mener SSB.

Høy ordrebeholdning

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinindustri, plattformer og skipsverft med flere) melder om stabil vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Økningen i ordretilgangen viser tegn til å flate ut, men foreløpig synes ikke dette å ha noen innvirkning på markedsprisene som fortsetter å stige.

En svært stor ordrebeholdning, kombinert med høyere kostnader som en følge av økte lønninger samt en oppgang i prisen på stål, er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette.

Mangel på kvalifisert arbeidskraft

Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker virker begrensende på produksjonen, er merkbart lavere enn på samme tid i fjor, men fortsatt synes det å være stor mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 88,7 prosent i 2. kvartal.

Flertallet av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting støtter dette resultatet.

Annonse
Annonse