JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge senker ambisjonene

Norge dropper målet om en heldekkende klimaavtale i København, opplyser Erik Solheim. Han vil heller «forsegle enigheten».

Fire dager før klimatoppmøtet starter i København, gjør miljøvernminister Erik Solheim (SV) det klart at Norge offisielt justerer ned mål og ambisjoner med dette møtet.

– Det er dessverre lite sannsynlig at man vil klare å bli enige om en ratifiserbar avtale som favner alle forhandlingsspørsmålene i København, sa Solheim da han torsdag orienterte Stortinget om de norske posisjonene før det forestående klimatoppmøtet i den danske hovedstaden.

Norge justerer derfor kursen og senker målet. Solheim mener det beste som kan komme ut av København-møtet nå, er «å forsegle enigheten» om det som så langt ligger på bordet.

– Dette må gjøres i form av en politisk forpliktende avtale, så landene ikke kan gå tilbake på den i ettertid, sa Solheim.

I front – på ord

Både Fremskrittspartiets og Høyres energipolitiske talspersoner ønsker Solheims justering av mål og ambisjoner velkommen.

– Han spiller forventningene kraftig ned, og for så vidt blir det dermed mer i tråd med hva vi er i stand til å oppnå her hjemme, sier Høyres Nikolai Astrup.

Derimot er problemet ifølge Astrup mangel på virkemidler:

– Det er urovekkende at Norge, som har alle forutsetninger for å være et foregangsland, mest av alt er det i ord, sier han.

Ketil Solvik Olsen (Frp) mener at Norge har vært naive, men at miljøvernministeren nå er «innhentet av den globale virkeligheten».

– Vi må erkjenne at hensynet til arbeidsplasser og behovet for sikker energiforsyning er de sterke drivkreftene i store land som Kina og India, også innen miljøpolitikken, sier Solvik Olsen.

Obama-nøkkel

Solheim sa i sin redegjørelse at det er for mange løse tråder og for stor uenighet om formen på en avtale, men at Norge fortsatt vil jobbe for en ratifiserbar avtale.

– Arbeidet må fortsette umiddelbart etter København-møtet, sier Solheim som slår fast at USA sitter med nøkkelen.

– Jeg er overbevist om at Obama-administrasjonen vil at USA skal være med i en ny avtale. Utfordringen er imidlertid å få USA til å forplikte seg internasjonalt til konkrete og ambisiøse utslippsreduksjoner, på lik linje med andre industriland. USA ønsker ikke å gjenta det som skjedde i Kyoto, hvor avtalen ble undertegnet, men da kongressen ikke godkjente den i ettertid, sa Solheim.

Bortkastet?

Stortingsdebatten som skal følge etter Solheims redegjørelse, skal holdes fredag. Dette er for nært opptil klimamøtet, og det hele blir dermed mest et spill for galleriet, mener opposisjonen.

– Solheim sier at han inviterer til åpen debatt. Men det er for naivt å tro at vi kan påvirke norske forhandlingsposisjoner i en debatt som holdes samtidig med at statsråden pakker kofferten, sier Solvik Olsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse