JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre: Grunnløst tøv

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer sterkt på dommen i Kongo og avfeier erstatningskravet mot Norge som tøv.

Tjostolv Moland og Joshua French er på ny dømt til døden i Kisangani.

– Norge tar sterk avstand fra en dom som har dødsstraff, sier Støre.

Han avviser samtidig fullstendig at Norge på noe som helst vis er part i saken.

– Erstatningsansvaret er grunnløst tøv. Det er blitt tilbakevist og vil bli tilbakevist igjen, sier han til NTB.

Støre vil ta dommen opp med sin kongolesiske kollega med det aller første og vil også diskutere saken med sin britiske kollega.

Nordmennene Moland og French ble igjen dømt til døden for drap og spionasje da ankesaken deres ble avsluttet i Kisangani torsdag.

De to ble også dømt, solidarisk med den norske stat, til å betale store erstatningsbeløp til den dreptes familie og til staten Kongo - til sammen nærmere tre milliarder norske kroner.

– Dreier seg om penger

Advokat Marius Dietrichson, som bistår de to drapsdømte nordmennene i Kongo, er ikke overrasket over resultatet i ankedomstolen.

– Gjentatte dødsstraffer med en betydelig erstatningssum ble som forventet, dessverre. Vi hadde et håp om at de kunne redusere erstatningen, men det skjedde ikke, sier Dietrichson.

Han mener at erstatningsbeløpet er uakseptabelt, og at summen er uhåndterlig.

– Vi ser dette som en bekreftelse på at saken dreier seg om penger, påpeker han.

Dietrichson ønsker å få flyttet Moland og French til hovedstaden Kinshasa i forbindelse med at ankesaken kommer opp. Han har imidlertid fått signaler om at den militære høyesteretten vurderer å flytte rettssaken til Kisangani

– Det er vi negative til. Vi opplever at de kan gjøre det for å sikre seg at erstatningskravene blir utbetalt før de to blir flyttet, sier advokaten.

UD kan bli tydeligere

Dietrichson berømmer Utenriksdepartementet for innsatsen, men mener departementet kan bli tydeligere på enkelte punkter.

Han mener blant annet at norsk UD ikke bør akseptere den behandlingen de dømte har fått. Han håper dessuten at UD blir tydeligere på at de to nordmennene må flyttes ut av regionen i forbindelse med ankesaken.

Mathilde Moland, mor til dødsdømte Tjostolv Moland, var forberedt på utfallet av ankesaken i Kisangani torsdag.

– Jeg var i grunnen forberedt, men jeg hadde et lite håp da den ene dommeren innrømmet saksbehandlingsfeil i første instans. Men noen store forhåpninger hadde jeg ikke på forhånd, sier mor Moland på telefon til NTB.

Hun planlegger ingen ny reise til Kongo i forbindelse med jula, men er svært glad for at Sjømannskirken sender ned en prest som skal være hos de to nordmennene i jula.

Opprettholdt

Tjostolv Moland og Joshua French ble begge dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund i første runde av rettssaken. Denne dommen ble opprettholdt torsdag.

Moland ble dømt til fem dødsstraffer og 20 års fengsel for ulovlig våpenbruk, og French ble dømt til døden for medvirkning til drap, spionasje, drapsforsøk, konspirasjon og væpnet ran. I tillegg ble han dømt til 20 år for ulovlig våpeninnførsel.

Dommeren gjorde det også klart at det ikke fantes formildende omstendigheter.

De to ble pågrepet i mai for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse