JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lofoten-svar ett skritt nærmere

Lofoten/Vesterålen rykker ett skritt nærmere en konklusjon for olje- og gassvirksomheten neste år.

Når klarsignalet for en eventuell letestart kommer, er derimot fortsatt i det blå.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier til NTB at forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skal oppdateres i 2010, og at en konklusjon om prosessen videre kommer i bakkant av dette arbeidet.

– Når en endelig avgjørelse om eventuelt å åpne for letevirksomhet kommer, kan jeg ikke si noe om foreløpig. Det kan jo godt hende at konklusjonen vil være at vi ikke ønsker å gå videre. I så fall blir det ingen letestart, sier Riis-Johansen.

Tar tid

Dersom det går i retning av letestart, som de fleste innenfor norsk petroleumsnæring tror, våger Riis-Johansen ikke å si om et klarsignalet kan komme i denne stortingsperioden.

På Desemberkonferansen i Kristiansund torsdag sa statsråden at stabilitet og forutsigbarhet i petroleumspolitikken etter hans syn er viktig i årene som kommer. Mangelen på nye, store funn uroer mange. Det blir en hovedutfordring å finne gjenværende ressurser på norsk sokkel - og helst også noen store.

I 2010 vil Olje- og energidepartementet gjennomføre en mellomrunde der tidligere tildelte felt blir utlyst på nytt.

– Å utnytte de mindre funnene bedre kan vise seg å bli viktig i årene som kommer, sa Riis-Johansen.

Miljøkrav

Lofoten/Vesterålen er utvilsomt det kystnære området petroleumsnæringen er mest interessert i for tiden. LO-leder Roar Flåthen sa på Desemberkonferansen at det ikke vil nytte å komme dit med gårsdagens miljøløsninger.

– Her vil det bli stilt de strengeste miljøkrav. Når det er sagt, kjenner jeg ingen bransje i Norge som kan vise til så gode, langsiktige planer som olje- og gassindustrien, sa Flåthen.

Han sa at allerede nå er utslippene på norsk sokkel bare en tredel av utslippene globalt fra olje- og gassvirksomheten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse