JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke blande seg

Sp-leder Liv Signe Navarsete vil ikke blande seg i debatten om nedleggelse av Aker universitetssykehus i Oslo.

Regjeringen lovte i den nye Soria Moria-erklæringen at ingen lokalsykehus skal legges ned de neste fire årene. Likevel tyder mye på at sykehuset ved Sinsenkrysset i Oslo kan bli lagt ned.

Ett av halmstråene som forkjemperne for å bevare Aker sykehus i Oslo har klamret seg til, er nettopp formuleringen i Soria Moria-erklæringen for to måneder siden. Der står det at «ingen lokalsykehus skal legges ned».

Senterpartiet var arkitekten bak formuleringen, og leder Liv Signe Navarsete mente dette var en stor seier for partiet. Navarsete ønsker likevel ikke å kommentere nedleggelsesplanene for Aker. Det overlater hun til helseforetaket, med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som øverste leder.

Forståelse

– Jeg har stor forståelse for at lokalbefolkningen kjemper for sitt sykehus, akkurat som de gjør i andre deler av landet. Men i denne saken er det helseministeren som har siste ordet. Hvis helseministeren ønsker råd fra meg, så skal jeg gi råd, sier Navarsete til NTB.

Hennes politiske rådgiver, Sps helsepolitiker Kjersti Toppe, gir liten grunn til optimisme for Aker-aktivistene.

– Når vi snakker om lokalsykehus er vi mest opptatt av de områdene hvor innbyggerne må kjøre tre-fire timer for å få et tilsvarende tilbud hvis sykehuset legges ned. Vi ser nok litt lettere på det når det er snakk om mye kortere reiseavstand som i hovedstadsområdet, sier Toppe til Dagsavisen.

Stoltenberg

Frps nestleder Per Arne Olsen er overrasket over holdningen.

– Innbyggerne i Oslo oppfatter Aker som sitt lokalsykehus like mye som det innbyggerne i Førde gjør, sier han til avisa.

Heller ikke Stoltenberg vil blande seg inn i saken. I Stortingets spørretime denne uka gjorde han det klart at prosessen må gjennomføres.

– Det handler jo nettopp om at Stortinget og regjeringen har bedt om at man ser på arbeidsfordelingen mellom de ulike sykehusene i hele Oslo-området, sa han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse