JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-arbeidskraft setter rekord

Mer enn hver tredje bedrift i Norge benytter nå arbeidskraft fra EU-land. Samtidig er det stadig flere som tenker å bruke EU-arbeidskraft fremover.

En ny undersøkelse, gjennomført for NAV EURES, viser at hele 35 prosent av norske bedrifter har benyttet arbeidskraft fra ett eller flere EU-land i løpet av de siste tolv månedene. Det er en økning fra 31 prosent på samme tid i fjor.

Aldri vært mer før

– Bruk av EU-arbeidskraft har aldri vært så utbredt som nå. Samtidig er det rekordmange bedrifter som forventer å benytte europeisk arbeidskraft det kommende året, skriver direktør for arbeid og aktivitet i NAV, Erik Oftedal, i en pressemelding fra Arbeids- og velferdsdirektoratet

Oslo på topp 41 prosent av bedriftene i Norge forventer å bruke europeisk arbeidskraft de neste 12 månedene. På landstoppen ligger Oslo, hvor annenhver bedrift har benyttet arbeidskraft fra EU. Over halvparten av bedriftene i hovedstaden har planer om å bruke arbeidskraft fra EU det kommende året.

Det er omtrent dobbelt så vanlig å bruke EU-arbeidskraft i Oslo, Møre og Romsdal og Østfold som i Trøndelag og Telemark.

Landbruk og restaurant

Det er primærnæringene som i størst grad benytter europeisk arbeidskraft. 71 prosent av arbeidsgivere innen primærnæringen har hatt ansatte fra EU etterfulgt av hotell- og restaurantbransjen med 56 prosent. Varehandelen har i minst grad benyttet EU-arbeidskraft siste år. Innen denne næringen er det 24 prosent av arbeidsgiverne som har rekruttert fra EU.

Færre på bygg?

Både bygg og anlegg, transport og kommunikasjon samt varehandelen har lavere forventinger til bruk av EU-arbeidskraft fremover sammenlignet med i fjor. Nedgangen er størst innen bygg og anlegg, hvor forventingene til fremtidig bruk har falt fra 62 til 48 prosent det siste året.

Færre fra utenfor EU 17 prosent av bedriftene har benyttet arbeidskraft som ikke kommer fra et EU/EØS-land det siste året. Det er en svak nedgang fra 19 prosent på samme tid i fjor. Det er i Oslo og Hordaland flest benytter slik arbeidskraft, og færrest i Sør-Trøndelag, Østfold og Hedmark.

Annonse

Flere saker

Annonse