JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksiliranere ber om norsk støtte

Den iranske eksilbevegelsen som ønsker å styrte regimet i Teheran ber den norske regjeringen ta en ledende rolle blant støttespillere internasjonalt.

Etter å ha møtt utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget torsdag og deltatt på åpent møte i Stortinget fredag, påberoper lederen for Irans nasjonale motstandsråd - Maryam Rajavi - seg støtte fra 91 stortingsrepresentanter.

De har skrevet under på en oppfordring til den norske regjeringen om å ta en lederrolle internasjonalt for å hindre tvangsflyttingen av flere tusen opposisjonelle som har bosatt seg i Ashraf-leiren rett over grensen til Irak.

Ber om støtte

– Tvangsflyttingen innebærer flere brudd på disse menneskenes grunnleggende rettigheter og har en massakre som mål. Norge kan ta en historisk rolle i denne saken på grunn av deres høye troverdighet i verdenssamfunnet, sa Maryam Rajavi under et lukket møte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Innbyggerne i Ashraf-leiren har frist til 15. desember med å flytte. Rajavi tror iranske myndigheter ønsker seg et blodbad for å svekke opposisjonen. Da leiren ble angrepet av irakiske styrker i sommer, ble minst 11 mennesker drept.

Frykter tap av liv

– Situasjonen er akutt for de 3.400 menneskene som bor i Ashraf-leiren. Vi er rystet over angrepet i sommer og oppriktig redde for deres liv og helse, sier Morten Høglund, som sitter i komiteen for Fremskrittspartiet, til NTB.

Irans nasjonale motstandsråd er en paraplyorganisasjon for flere iranske motstandsgrupper, blant annet Folkets mujahedin, og har som øverste mål å styrte regimet i Teheran. Organisasjonen ble grunnlagt i Paris i 1981 i kjølvannet av den iranske revolusjonen. Organisasjonen har i dag over 500 medlemmer og anser seg selv som Irans eksilparlament. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse