JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk feriepengene halvert

Hemmelige tilleggskontrakter og halv utbetaling av feriepenger. Det er virkeligheten for de baltiske ansatte i Axxe Prosjekt ANS på Jessheim.

I følge lønnsslippen til bygningsarbeideren Tautvydas Jezerkas skulle han få 33.125 kroner i lønn og feriepenger i juni. Men bare 16.562 ble utbetalt til kontoen hans fra arbeidsgiveren, firmaet Axxe Prosjekt ANS.

”Dårlig likviditet”

– Jeg har tatt det opp med ledelsen og fått beskjed om at pengene vil komme, men ikke noe skjer, sier Jezerkas til Romerikes Blad. Det betyr økonomisk krise for folk som skal på ferie, har ubetalte regninger og har kalkulert med full lønn.

Medeier i Axxe Prosjekt, Per Winterstad, forklarer den manglende lønna med dårlig likviditet i firmaet. Han sier også at arbeiderne har akseptert at lønna kan bli forsinket på grunn av dette.

Den dårlige likviditeten skal bero på at kunder har holdt tilbake oppgjør til selskapet.

Mange organiserte

12 av de 30 ansatte i Axxe Prosjekt er allerede organisert i Fellesforbundet gjennom Oslo Bygningsarbeiderforening.

– Flere av dem har møtt på våre åpne kveldsmøter, og vi regner med at nye vil komme i kveld, når vi skal ha et møte med de ansatte for å diskutere situasjonen, sier Jonas Bals, ombud for baltiske bygningsarbeidere, til magasinett.org.

Useriøst

Bals sier at på papiret har de ansatte en lønn på 135 kroner i timen fra 1. juli, og arbeidstider innenfor norsk lov. Men kontrakten inneholder et punkt om at lønna unntaksvis kan bli forsinket. Det kaller Bals en useriøs kontrakt.

Kontrakten har også punkter om bøter på 500 kroner for ikke å bruke verneutstyr, samt for ugyldig fravær.

Innskjerping

Det eksisterer også en konfidensiell tilleggskontrakt, som er laget denne sommeren. Der varsler selskapet en innskjerping i produktiviteten for å få opp inntjeningen. Denne innskjerpingen skal skje i form av et slags akkordsystem.

– Dette kan åpne for lønninger som ligger under den lovbestemte minimumslønna på norske byggeplasser, sier Bals.

– Men selskapet sier at de ønsker å være seriøse, og vi skal også ha et møte med dem i denne uka om hva de baltiske og polske ansatte nå har krav på.

Annonse
Annonse