JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mye rot hos Axxe Prosjekt

Ti litauiske medlemmer hadde i kveld møte med Oslo Bygningsarbeiderforening. De fortalte om mye rot hos arbeidsgiveren, Axxe Prosjekt ANS, i Jessheim. Det gjelder ikke bare mangelfulle lønnsutbetalinger.

Jonas Bals, foreningens ombud for baltiske bygningsarbeidere, gikk gjennom "alt som oppleves som problematisk for våre medlemmer". Noen av dem har vært ansatt hos Axxe Prosjekt ANS i Jessheim siden 2006.

Ikke lønn i tide

– De sier at de ofte ikke får lønna si i tide, at de blir trukket for all slags ting (se link til egen sak) og at det er svært dårlig kommunikasjon fra ledelsens side - med til dels helt motstridende beskjer, sier Bals til magasinett.org.

Han forteller at arbeiderne blir satt til å sette opp stillas uten å være sertifisert til det og at ledelsen forteller om både konkursfare og strålende tider for firmaet, avhengig av hvilken arbeider det snakkes til.

– Det virker som om det er veldig mye rot i firmaet, og veldig mye som det må ordnes opp i, mener Jonas Bals. Han skal møte ledelsen i Axxe Prosjekt ANS i morgen tidlig.

Alvorlig økonomisk situasjon

Ifølge et skriv til sine utenlandske arbeidere er Axxe Prosjekt ANS i en alvorlig økonomisk situasjon. To av oppdragene er blitt tapsprosjekter - på grunn av for dårlig kvalitet på utført arbeid og for lav produktivitet "i forhold til norsk standard". På ett av oppdragene ble det brukt nesten dobbelt så mange arbeidstimer som det ledelsen i Axxe hadde beregnet på forhånd. Og oppdraget er ennå ikke avsluttet.

Dagbøter og fastpris

På grunn av forsinkelsen må Axxe Prosjekt ANS betale dagbøter. At selskapet har avtalt fastpris for byggeoppdraget, gjør ikke situasjonen enklere. Ledelsen er derfor spesielt opptatt av å få avsluttet de to oppdragene fortest mulig for å begrense tapet.

To nye banklån

For å kunne overleve de neste månedene måtte Axxe Prosjekt ANS be banken om to tilleggslån - med sikkerhet i eiernes privathus. Pengene skal brukes til å kjøpe inn byggematerialer til to nye byggeoppdrag, pluss daglig drift hvor blant annet utbetaling av arbeidernes lønn er nevnt.

Utsatt lønnsøkning

Den lovede lønnsøkningen per 1. juli vil ikke bli gjennomført, skriver ledelsen videre, men understreker at arbeiderne vil få høyere lønn "så fort den økonomiske situasjonen blir bedre". I brevet står det også at prøveperioden for nyansatte blir kortet ned fra tre måneder til én.

Annonse

Flere saker

Annonse