JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må ansette 21.000 hvert år

Må fylle hullene som oppstår fordi mange snart går av med pensjon, mens andre lar seg lokke av privat sektor.

Staten har rundt regnet 135.000 ansatte i dag. De nærmeste årene trengs 21.500 nye ansettelser årlig fordi mange snart går av med pensjon og mange begynner i privat sektor. Interne jobbskifter i staten kommer til å stå for vel halvparten av ansettelsene. Det viser en ny rapport som er lagt fram av en arbeidsgruppe i regi av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).

Gruppen har foruten å analysere det statlige arbeidsmarkedet, utarbeidet forslag til hvordan staten kan beholde og rekruttere medarbeidere.

– Utfordringen er å få tak i kvalifiserte søkere, i konkurranse med sektorer som kan gi mer i lønn, sier statens personaldirektør Siri Røine til Aftenposten.

Studenter og seniorer

Allerede for et år siden merket man i staten at arbeidsmarkedet var stramt. Flere virksomheter rapporter at det er særlig vanskelig å rekruttere medarbeidere med seniorkompetanse. Men også studenter blir en sentral målgruppe fremover. FAD er på det rene med at de unge ofte har andre forventninger og preferanser enn tidligere generasjoner. At arbeidsplassen har et godt omdømme, er for eksempel stadig viktigere for å få de rette søkerne.

For å lokke både unge nyutdannede og mer erfarne folk, har gruppen lagt fram en del nøkkelbegreper: God ledelse, tilbud om faglig kompetanseoppbygging, seniorpolitikk, fleksibilitet og godt arbeidsmiljø. Noen av tiltakene er av overordnet karakter - andre mer lokale.

– Lønn er viktig

Lønnsvilkår er også nevnt i oversikten over satsingsområder, mål og tiltak. «Staten skal ha en lønnspolitikk som stimulerer til utvikling og motvirker uønsket avgang», heter det i rapporten. Dette er langt fra offensivt nok, mener fagforeningen Akademikerne.

– To ting er viktige for alle våre medlemmer i denne sektoren: lønn og arbeidsvilkår, med særlig vekt på gode, sterke fagmiljøer, sier foreningens leder, Knut Aarbakke. Han nærmest slakter rapporten, som han mener avfeier lønn som et virkemiddel.

Den er også altfor defensiv når det gjelder spørsmålet om å skaffe seg kjernekompetanse.

– I denne rapporten erkjenner man at det ikke nytter å konkurrere, og det er det. Håpløst, mener Aarbakke.

Fagforeninger med

En representant fra Akademikerne er med i arbeidsgruppen, sammen med representanter fra LO Stat, Unio og YS Stat.

– Jeg er glad for at hovedsammenslutningene har vært med på å samarbeide om en slik rapport, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

– På litt sikt vil det etter alt å dømme bli mangel på arbeidskraft i Norge. Samtidig vil statlige virksomheter møte stadig sterkere krav om å levere gode tjenester. Da er det viktig å jobbe sammen for å gjøre statsforvaltningen til en attraktiv arbeidsplass, sier statsråden.(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse