JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gro: Obama gir klimahåp

– Barack Obamas deltakelse på klimamøtet i København styrker håpet om å få til en avtale.

Det mener FNs klimautsending Gro Harlem Brundtland.

– Det viser at amerikanerne tar klimaproblemet 100 prosent på alvor, sier Brundtland til NTB.

Meldingen om at Obama vil delta i innspurten av klimaforhandlingene kom i helgen, og Brundtland tror beslutningen kan påvirke også andre land til å sende sine øverste representanter til toppmøtet.

– Det blir vanskelig for andre statsledere å si: Obama kommer, men jeg blir hjemme.

Opprinnelig var det meningen at den amerikanske presidenten skulle besøke møtet denne uken, nærmest som en stopp på vei til Norge for å motta Nobels fredspris. I så fall ville han ikke ha kunnet delta i forhandlingene sammen med resten av de over hundre stats- og regjeringssjefene som har meldt sin ankomst.

– Dyrebar mulighet

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen slo fast at en ny internasjonal klimaavtale er innen rekkevidde da han åpnet toppmøtet mandag.

Han understreket at klimatoppmøtet i København er en mulighet som verden ikke har råd til å misbruke.

– I et kort øyeblikk i menneskehetens historie setter verden sin lit til dere, sa Rasmussen til delegatene som deltok under åpningsseremonien.

Diskusjonene rundt globale reduksjoner av utslippene av klimagasser har pågått i alle fall siden Gro Harlem Brundtland var med på å utarbeide rapporten Vår felles framtid på slutten av 1980-tallet. Til tross for at utslippene bare har fortsatt å øke siden den gang, er ikke eks-statsministeren enig i at prosessen har vært preget av sendrektighet hele veien.

– Det vil være historisk hvis vi får en avtale neste år som bringer oss nærmere målet, sier Brundtland, som mandag kveld skulle tale på et arrangement hvor miljøorganisasjonen Bellona er medarrangør.

– Grundig prosess

Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, understreket mandag at de globale klimautslippene må ned for å unngå hetebølger, flom og risiko for at Grønlandsisen begynner å smelte for fullt.

Samtidig forsvarte han klimaforskningen, som er blitt kritisert av enkelte politikere blant annet i USA etter at omstridte e-poster fra forskere ble stjålet og spredt på internett.

– Jeg mener klimapanelet er blant de grundigste vitenskapelige prosesser som finnes, sa Pachauri.

Sprengt kapasitet

Interessen for København-møtet har vært overveldende, og kapasiteten til arrangørene er sprengt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har 34.000 mennesker registrert seg som deltakere, mens konferanselokalene bare har plass til 15.000. FN har derfor vært nødt til å avvise over halvparten av de påmeldte.

Av hensyn til sikkerheten var flere av veiene rundt konferansesenteret stengt mandag morgen, noe som skapte forvirring blant drosjesjåfører i den danske hovedstaden.

Utover dagen vokste køene av møtedeltakere som ventet på å få sin akkreditering.

– Jeg kunne vel ha brukt tiden til noe bedre, fastslo Bellona-leder Frederic Hauge etter å ha stått to timer i kø utendørs i et grått og hustrig København.

Da regnet han med å måtte vente i én time til før han fikk papirene i orden og tillatelse til å bevege seg fritt rundt i konferansesenteret.

Senket ambisjonene

Formålet med København-møtet var opprinnelig å utarbeide en ny klimaavtale som kan tre i kraft før Kyoto-avtalen utløper.

Ambisjonsnivået er imidlertid gradvis blitt senket, og håpet nå er at møtet skal munne ut i en politisk erklæring som kan danne grunnlag for en ny avtale i løpet av neste år.

Fortsatt tar man sikte på å bli enige om tallfestede utslippskutt i løpet av toppmøtet, men det er høyst usikkert hvor store kuttene vil bli.

I tillegg til Obama er det meningen at Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh skal delta i innspurten av forhandlingene. Norge vil være representert med til sammen seks ministre, deriblant statsminister Jens Stoltenberg (Ap). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse