JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-refs etter asylutsending

SV møter kraftig motbør for sitt stilltiende samtykke til tvangsutsendelsen av 30 irakiske flyktninger.

Søndagens utsendelse av 30 irakiske flyktninger har skapt debatt internt i SV. Aldri før har norske utlendingsmyndigheter sendt ut et så stort antall flyktninger som under regjeringen det asylvennlige partiet er med i.

– «Jern Jens»-regjeringen

– Det viser at dette er Arbeiderpartiets ansvarsområde, og at her er det de som bestemmer, og så forholder man seg til det, sier Sosialistisk Ungdom-leder Mali Steiro Tronsmoen til NRK.

Også bergenser, SV-mann og bystyrerepresentant i Bergen, Amir Payan, tordner over at hans eget parti lar seg diktere av det han selv kaller «Jern-Jens»-regjeringen.

– Denne inhumane asylpolitikken er ikke Norge verdig, sier han til NTB.

Politiets utlendingsenhet varsler imidlertid flere omfattende utsendelser.

– Vi har fått krav om økte utsendinger. Innen neste år skal 4.900 flyktninger som har fått avslag på søknaden sendes ut, sier Ingrid Wirum, sjef i Politiets utlendingsenhet.

Savner diskusjon

Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, er skuffet over at verken SV eller Senterpartiet bryter med Arbeiderpartiets innstramming i asylpolitikken.

– Jeg er skuffet over at det ikke er intern diskusjon i regjeringen, og at ingen av partiene tør å bryte ut og si at dette er en hard og brutal håndtering av flyktninger, sier Eide, som påpeker at kun 11 av de 30 utsendte hadde et kriminelt rulleblad.

– Når asylsøkere som ikke har gjort noe annet galt enn å få avslag, sendes ut på en så dramatisk måte, gir det inntrykk av at de også har gjort noe galt, sier han.

SV har tatt til orde for at utsendelser skal være i tråd med FNs høykommissærs råd for hvor det er trygt å sende dem tilbake. Stortingspolitiker Heikki Holmås (SV) mener imidlertid at norske utlendingsmyndigheter i dette tilfellet hadde mer inngående kunnskap.

– Regjeringens politikk går ut på at vi skal legge stor vekt på disse anbefalingene. Men det åpnes for at de kan sendes til de stedene hvor utlendingsmyndighetene mener de har bedre grunnlag og mer oppdatert informasjon om, sier han til NRK. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse